Facebook trebuie să respecte mandatele privind accesul anchetatorilor la datele personale ale utilizatorilor săi

Facebook trebuie să respecte mandatele privind accesul anchetatorilor la datele personale ale utilizatorilor săi

Compania Facebook trebuie să se conformeze mandatelor emise de autoritățile federale ale SUA pentru accesarea datelor personale ale utilizatorilor rețelei sale de socializare, fără a le contesta, este decizia emisă marți de o curte de judecată din New York, scriu Reuters și portalul Mashable.com.

Mai multe mandate au fost emise din 2013 și înaintate companiei Facebook , care trebuia să furnizeze datele de identificare, fotografiile și mesajele private ale unui număr de 381 de utilizatori ai rețelei sale de socializare, fiind suspectați într-o anchetă privind o fraudă de securitate socială.

Peste o sută de persoane și-au recunoscut vina privind presupusa stare de dizabilitate prin simularea unor boli sau leziuni fizice pentru a obține anumite avantaje, potrivit unui comunicat al Facebook, scrie Bloomberg. Cu ajutorul Facebook, anchetatorii au descoperit însă fotografii postate în rețea, în care persoanele respective apar practicând sporturi extreme sau participând la evenimente sau competiții de arte marțiale, ceea ce arăta că de fapt au mințit în privința deficiențelor de care suferă.

O purtătoare de cuvânt a biroului procurorului districtual din Manhattan a declarat că procurorii au reușit în urma acestei anchete salvarea unei sume totale de aproximativ 25 de milioane de dolari prin confruntarea datelor obținute din conturile de Facebook ale utilizatorilor rețelei cu informațiile celor incriminați de Administrația pentru Securitate Socială, potrivit Reuters.

Decizia pronunțată marți de tribunalul din New York a fost luată în urma unei petiții formulate de Facebook în care cere ca cererile agențiilor guvernamentale pentru furnizarea anumitor date să fie cât mai clare și precise, pentru a-și proteja utilizatorii și confidențialitatea informațiilor acestora.

'Continuăm să credem că mandatele de cercetare mult prea extinse, care acordă guvernului posibilitatea să dețină informații despre sute de conturi ale utilizatorilor pe termen nelimitat, este neconstituțională și ridică îngrijorări importante despre confidențialitatea informațiilor online ale oamenilor', a declarat un purtător de cuvânt al Facebook pentru portalul Mashable.com .

Responsabilul companiei a adăugat că Facebook nu este de acord cu decizia curții și va formula apel împotriva deciziei date marți, adăugând totodată că rețeaua de socializare va continua să lupte pentru drepturile utilizatorilor săi, potrivit Reuters.

Alte companii din domeniul IT, precum Google sau Microsoft, au transmis public susținerea față de poziția Facebook în această chestiune, subliniind că decizia curții poate constitui un precedent periculos pentru că oferă anchetatorilor acces la toate tipurile de informații digitale ale utilizatorilor, potrivit Reuters. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante