Fizicianul Fabiola Gianotti va conduce CERN

Fizicianul Fabiola Gianotti a fost aleasă pentru a conduce Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) devenind prima femeie care ajunge în fruntea organizației, ea urmând să fie desemnată oficial pentru acest post în luna decembrie, iar mandatul său de cinci ani va începe în ianuarie 2016, informează techtimes.com.

Gianotti a condus experimentul "Atlas" în cadrul CERN în perioada în care cercetătorii au detectat bosonul Higgs. Grupul din care a făcut parte a studiat rezultatele ciocnirilor dintre protoni încărcați pozitiv la viteze care se apropie de cea a luminii. Ea a devenit cunoscută publicului larg datorită rolului său în anunțarea acestei descoperiri în anul 2012.

Grupul CERN, cu sediul în Elveția, a anunțat selectarea Fabiolei Gianotti pe 4 noiembrie. Ea și-a început activitatea la CERN în 1987, la scurt timp după ce a absolvit Universitatea din Milano. În vârstă de 52 de ani, Fabiola Gianotti îl va înlocui din funcție pe Rolf Heuer, care a condus CERN încă din primele zile ale Marelui Accelerator de Particule (Large Hadron Collider, prescurtat LHC) finalizat în 2008 lângă Geneva.

LHC a fost proiectat și construit pentru a descoperi dovezi ale existenței bosonului Higgs, o particulă subatomică care se crede că face parte din mecanismul care conferă masă celorlalte particule elementare. Fizicienii au crezut că particula ar avea o masă de 115 sau de 140 de gigaelectronvolți (GeV). Acest număr promitea să ofere dovezi copleșitoare care să susțină fie modelul standard al fizicii, fie existența unui multivers compus dintr-un mare număr de universuri individuale. Când a fost descoperită particula, aceasta a măsurat aproximativ 125 GeV, neconfirmând dar nici infirmând vreuna dintre aceste două mari teorii cu privire la Univers. Acceleratorul a fost oprit pentru îmbunătățiri și se va redeschide în primăvara anului 2015, cu o energie dublă față de cea disponibilă anterior, precizează techtimes.com.

Laboratorul CERN a fost înființat în 1954, oferind fizicienilor și altor cercetători posibilitatea de a utiliza cele mai performante instrumentele științifice din lume pentru descoperirea secretelor profunde ale naturii.

"Este o mare onoare și responsabilitate pentru mine să fiu selectată ca următorul director general al CERN urmând celor 15 predecesori care au ocupat această funcție. Mă voi angaja pe deplin pentru a menține excelența CERN în toate atributele sale, cu ajutorul tuturor, inclusiv a Consiliului CERN, a personalului și a utilizatorilor din întreaga lume", a spus Gianotti, citată de techtimes.com.

AGERPRES /(autor: Constanța Niță, editor: Codruț Bălu)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mesajul emoționant al unui român din diaspora, citit de CTP la Digi24: Turul II nu era pentru votul preşedinte…

2 Cum a falsificat PSD deficitul bugetar în ultimii 3 ani. Fraților, nenorociții ăștia ne-au amanetat viitorul!

3 Informație / Dăncilă a urcat în sondaje după ce a înghițit rapid votanții lui Diaconu și Cumpănașu! Alegerea pre…

4 PSD băgase statu-n buzunar! Fata lui Bădălău a încasat de la CNAIR sporuri ilegale de 75% din salariu

5 Încep să „transpire” primele cifre din sondaje. La PSD se mizează totul pe prezența scăzută

recomandări

Te ia DNA: Victor Ponta

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Burgeri în cele mai ciudate ipostaze