Fosila unui rechin uriaș descoperită în Texas

Fosila unui rechin uriaș descoperită în Texas

Fosila unui rechin uriaș, care a trăit în urmă cu 300 de milioane de ani și care ar putea aparține unei specii încă necunoscute de știință, a fost descoperită în Jacksboro, Texas, conform Live Science. Poreclit de paleontologi "Texas superrshark" (super-rechinul din Texas), acest exemplar era cu adevărat enorm: peste 8 metri lungime, adică cu 25% mai mare decât cel mai mare exemplar de marele alb observat până în prezent.

Și totuși fosila nou descoperită nu se compară cu cel mai mare rechin care a vânat vreodată în oceanele planetei, temutul Megalodon care putea ajunge la 18 metri lungime și a trăit acum 16 milioane până acum 2,6 milioane de ani.

Acest super-rechin a trăit însă cu 70 de milioane de ani înainte de apariția dinozaurilor și a devenit cea mai veche fosilă de rechin descoperită vreodată. Recordul precedent era deținut de o fosilă veche de 130 de milioane de ani.

În perioada în care trăia acest super-rechin, Carbonifer, o mare puțin adâncă, Western Interior Seaway, acoperea Texasul și o mare parte a vestului american.

Co-autorul acestui studiu, Robert Williams, de la Dallas Paleontological Society, a explicat că a fost descoperită cutia craniană a acestui rechin și că, prin studierea proporțiilor dintre mărimea cutiilor craniene și lungimea corpului la alți rechini vechi, din Paleozoic, au putut fi calculate dimensiunile acestui rechin, chiar dacă nu a fost descoperită o fosilă completă.

Astfel, dacă la ceilalți rechini vechi, cutia craniană reprezintă aproximativ 10% din lungimea întregului corp, păstrând proporțiile, la o cutie craniană de 80 de centimetri, pe cât măsoară această fosilă de super-rechin, rezultă o lungime a corpului de 8 metri.

Paleontologii nu au stabilit încă dacă această fosilă reprezintă o specie încă necunoscută de știință sau poate fi încadrată într-una dintre speciile vechi de rechini cunoscute, așa cum este Glikmanius occidentalis. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ DNA cere instanței s-o pună pe Udrea sub control judiciar, să nu-și mai ia iar tălpășița în Costa R…

2 Hopa, s-a trecut la pasul doi? / Propaganda rusă încearcă să facă o paralelă între Transilvania și Crimeea

3 Cum poate şti medicul stomatolog că un pacient a făcut sex oral

4 Avocata care a reprezentat-o pe Kovesi: Orice persoană care a depus o plângere penală în urma violențelor din …

5 Emil Boc reacționează dur: E o palmă. Conducerea centrală ne-a sfidat! Răsucești cuțitul în rană și mai pui și…