FOTO Ce au mâncat criminalii celebri la ultima lor masă, înainte de execuţie

Ultima masă a devenit o practică de sine-stătătoare în rândul condamnaţilor la moarte. Are loc cu o zi înainte de execuţie, când prizonierul primeşte alături şi câteva rugăciuni, dacă este de acord. 

 

Deţinuţii nu au voie să ceară, totuşi, băuturi alcoolice pe tărâmul Statelor Unite ale Americii. Franţa permitea un pahar de rom cu câteva minute înainte de execuţie. Cu toate acestea, aici nu se primea ultima masă pentru că vinovaţii aflau de execuţie cu câteva minute înainte. 

 

În mai multe dintre ţările în care încă mai există pedeapsa cu moartea, deţinutului îi este oferit dreptul de a-şi alege ce va mânca la ultima masă, iar autorităţile sunt obligate să-i îndeplinească ultima dorinţă. 

 

Cererile neortodoxe sau indisponibile sunt înlocuite cu substitute. Există state care limitează, prin lege, dorinţele deţinuţilor. 

 

În Florida, mâncarea trebuie achiziţionată de la magazinele locale, iar costul nu trebuie să depăşească suma de 40 de dolari. 

 

În Oklahoma, costul este limitat la 15 dolari.

 

În Louisiana, directorul închisorii acompaniază deţinutul la ultima sa masă. A existat un caz în care directorul a cumpărat, personal, homar pentru cina deţinutului. 

 

În alte cazuri, condamnatul la moarte a împărţit masa cu un coleg de celulă, aşa cum a făcut Francis Crowley cu John Resko, sau este distribuită celorlalţi deţinuţi, aşa cum a procedat Raymond Fernandez.

 

În septembrie 2011, statul Texas a anulat această posibilitate, după ce încarceratul Lawrence Russell Brewer a cerut o masă plină pe care a refuzat-o ulterior, spunând că nu îi este foame.

 

Brewer ceruse iniţial două fripturi de pui cu sos şi ceapă, un cheeseburger cu bacon, o omletă cu brânză şi carne de vită tocată, roşii, ceapă, ardei gras şi iute, bame pane cu ketchup, un kilogram de carne de vită cu pâine, pizza, şuncă, bacon iar şi cârnaţi, îngheţată, unt de arahide şi trei beri non-alcoolice. 

 

După acest episod, a fost cerută interzicerea acestei practici, fiind „un privilegiu extrem de nepotrivit”.

 

Ultima masă a lui Ted Bundy

 

 

Ted Bundy a fost unul dintre cei mai înfricoşători criminali ai Americii. Bundy a fost acuzat de viol, răpire, crime în serie şi necrofilie, fiind vinovat pentru uciderea a zeci de tinere în anii '70, chiar şi mai devreme de atât. După mai mult de un deceniu în care a negat, a mărturisit, cu puţin timp înainte de execuţia sa, 30 de crime comise între 1974 şi 1978. Numărul total al crimelor sale rămâne necunoscut şi astăzi. 

 

Bundy a primit trei condamnări la moarte şi a fost executat la vârsta de 42 de ani, pe 24 ianuarie 1980. 

 

În ceea ce priveşte ultima masă, criminalul în serie nu a cerut nimic special, aşa că i-a fost oferită ultima cină tradiţională din spatele gratiilor: friptură în sânge, ouă, hash browns (chiftele din cartofi), pâine prăjită cu unt şi gem, lapte şi suc.

 

Ultima masă a lui John Wayne Gacy

 

 

John Wayne Gacy a fost un alt criminal în serie şi un violator feroce din SUA. A fost executat în Illinois, în 1994, printr-o injecţie letală, la vârsta de 52 de ani. A fost condamnat pentru agresiuni sexuale şi crime în cel puţin 33 de cazuri (fete şi băieţi tineri, ucişi între 1972 şi 1978 în Chicago).

 

Gacy a cerut 12 creveţi prăjiţi, o găleată de pui de la KFC, cartofi prăjiţi şi un kilogram de căpşune. Nu a fost nicio surpriză că Gacy a cerut pui, de vreme ce a fost managerul a trei restaurante KFC, înainte să fie închis.

 

Ultima masă a lui Timothy McVeigh

 

 

Timothy McVeigh a fost responsabil pentru atentatul cu bombă din Oklahoma City, din 1996, care a omorât 168 de oameni şi a rănit alte sute. McVeigh a susţinut până la sfârşit că a aranjat totul de unul singur. Atentatul se numără printre cele mai îngrozitoare acte interne de terorism din istoria SUA.

 

McVeigh a fost executat cu injecţia letală pe 11 iunie 2001, în Indiana, la vârsta de 33 de ani.

 

Ultima sa masă a constat în îngheţată de mentă cu ciocolată. A fost tot ce a cerut şi tot ce a mâncat înainte de execuţie.

 

Ultima masă a lui Allen Lee Davis

 

 

Allen Lee Davis a fost un criminal condamnat la moarte pe 11 mai 1982, în Florida. Davis a fost condamnat la moarte pentru uciderea lui Nancy Weiler, care era însărcinată în trei luni. Potrivit anchetei finale, Nancy Weiler a fost „bătută până când nu a mai putut fi recunoscută” cu un Magnum 357, cu care a lovit-o peste faţă şi cap de peste 25 de ori. 

 

Acesta le-a ucis şi pe cele două fete ale femeii, Kristina (9 ani, împuşcată mortal în faţă) şi Katherine (5 ani, omorâtă în timp ce încerca să fugă). A fost executat pe 8 iulie 1999, la vârsta de 54 de ani.

 

Ultima masă a lui Davis a conţinut homar, cartofi prăjiţi, creveţi şi scoici pane, pâine cu usturoi şi bere non-alcoolică. 

 

Ultima masă a lui Ronnie Lee Gardner

 

 

Ronnie Lee Gardner a fost un criminal american, condamnat la moarte în 1985 şi ucis de plutonul de execuţie pe 15 iunie, 2010, la vârsta de 49 de ani.

 

Gardner a mâncat homar, friptură, plăcintă de mere cu îngheţată de vanilie şi un 7-Up, înainte să înceapă un „post de 48 de ore”, în care s-a uitat la trilogia „Stăpânul Inelelor” şi a citit „Justiţia divină", de David Baldacci. Potrivit avocaţilor săi, „postul a fost ţinut din motive spirituale”. 

 

Ultima masă a lui Angel Nieves Diaz

 

 

Angel Nieves Diaz a fost un deţinut originar din Puerto Rico, executat prin injecţie letală pe 13 decembrie 2006, la vârsta de 55 de ani.

 

Nieves Díaz a fost condamnat pentru împuşcarea şi omorârea unui manager al unui club de striptease, în 1979. Şi-a susţinut nevinovăţia până la executarea sa. 

 

Nieves Díaz nu a cerut nimic pentru ultima masă, dar i-au fost oferite mai multe feluri din partea închisorii. Le-a refuzat şi pe acelea. Ultima sa propoziţie a fost „Statul Florida ucide un om nevinovat”.

 

Ultima masă a lui Victor Feguer

 

 

Victor Feguer a fost executat pentru crimă pe 15 martie 1963, la vârsta de 28 de ani. A fost ultimul om executat în statul Iowa, unde pedeapsa cu moartea a fost abolită doi ani mai târziu. 

 

Pe 14 martie, Feguer a stat toată noaptea cu un preot romano-catolic. Între orele 4 şi 5 dimineaţa, i-a fost adus un costum nou pentru execuţie. Două gărzi l-au escortat până la spânzurătoare, iar la răsărit, acesta a fost spânzurat. 

 

Ar fi putut să ceară o masă consistentă, dar tot ce a vrut a fost o măslină cu sâmbure. Sâmbure care a fost găsit în cel de-al doilea costum nou, în care a fost înmormântat. 

 

Ultima masă a lui David Leon Woods

 

 

David Leon Woods a fost executat pe 4 mai 2007, în Michigan, pentru uciderea unui bărbat de 77 de ani. Woods a stat 22 de ani, aşteptându-şi execuţia. 

 

Ultima sa masă a constat în pizza şi un tort. Nu se ştie de ce a ales această combinaţie. 

 

Sursa: adevarul.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 „Nu vă cunoaşteţi locul în ierarhie. Am eu grijă să vorbesc cu Coarnă să aibă grijă de voi!” / Cum i-au amenința…

2 PSD, în pragul exploziei! Procurorii se pregătesc de reținerea „Rețelei Burci” / Cristian Burci, fugit acum în D…

3 CCR, asasinii României / Bombe epidemiologice în toată țara: sute de bolnavi sau suspecți de infectare cu Covid-…

4 VIDEO Ciolacu vrea „adevărul” despre incidentul cu deputații PSD!!! Uite, boule, adevărul!

5 Securist împuțit! În Grecia, Cataramă a purtat mască non-stop! În România a făcut miting contra purtării ei!