FOTO Germania a returnat Poloniei un tablou de Francesco Guardi furat de nazişti

Opera de artă este semnată de pictorul veneţian Francesco Guardi şi se intitulează „Palace Stairs” (Scările Palatului - n.r.).

Guvernul din Berlin speră că acest gest va îmbunătăţi relaţiile cu Polonia asupra unui schimb de obiecte culturale pierdute. În acest sens, Germania doreşte să recupereze din partea Poloniei peste 300.000 de documente, inclusiv manuscrise, care au aparţinut compozitorilor Mozart şi Beethoven.

Ceremonia de predare a lucrării pictorului Francesco Guardi a fost susţinută de către ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, care a oferit tabloul omologului său polonez, Radoslaw Sikorski .

După cel de-al Doilea Război Mondial, pictura a ajuns la Universitatea din Heidelberg, apoi la Galeria de Stat din Baden-Wuerttemberg. Germania a decis să recunoască autorităţile din Polonia ca fiind adevăratul proprietar al lucrării tocmai la sfărşitul anilor 1990.

„Acest tablou a fost într-o lungă odisee. Această operă de artă reprezintă până la urmă istoria dificilă care leagă cele două ţări”, a declarat şeful diplomaţiei din Germania.

Polonia şi-a exprimat interesul în a căuta şi a aduce în propria ţară miile de obiecte de artă furate din muzee sau colecţii particulare în timpul războiului.

„Sperăm ca prin acest eveniment să repornim dialogul germano-polonez asupra obiectelor culturale pierdute”, a mai spus ministrul german de Externe.


Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Pronosticul și dezvăluirile de culise ale fugarului Rizea despre alegerile din București

2 VIDEO Un deputat din Argentina a început să-i sugă sfârcurile soției în timpul sesiunii online a parlamentulu…

3 Gâdea și-a dat cu tesla-n coaie! / Cum s-a fâsâit bomba bombelor la Antena 3, demontată chiar de Badea, Ciuvică …

4 Sondaj IMAS / PSD continuă prăbușirea, dar ia de mână și partidul lui Ponta!

5 Președintele Iohannis a semnat decretul prin care chestorul de poliție Cătălin Ioniță a fost pensionat