FOTO Germania a returnat Poloniei un tablou de Francesco Guardi furat de nazişti

Opera de artă este semnată de pictorul veneţian Francesco Guardi şi se intitulează „Palace Stairs” (Scările Palatului - n.r.).

Guvernul din Berlin speră că acest gest va îmbunătăţi relaţiile cu Polonia asupra unui schimb de obiecte culturale pierdute. În acest sens, Germania doreşte să recupereze din partea Poloniei peste 300.000 de documente, inclusiv manuscrise, care au aparţinut compozitorilor Mozart şi Beethoven.

Ceremonia de predare a lucrării pictorului Francesco Guardi a fost susţinută de către ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, care a oferit tabloul omologului său polonez, Radoslaw Sikorski .

După cel de-al Doilea Război Mondial, pictura a ajuns la Universitatea din Heidelberg, apoi la Galeria de Stat din Baden-Wuerttemberg. Germania a decis să recunoască autorităţile din Polonia ca fiind adevăratul proprietar al lucrării tocmai la sfărşitul anilor 1990.

„Acest tablou a fost într-o lungă odisee. Această operă de artă reprezintă până la urmă istoria dificilă care leagă cele două ţări”, a declarat şeful diplomaţiei din Germania.

Polonia şi-a exprimat interesul în a căuta şi a aduce în propria ţară miile de obiecte de artă furate din muzee sau colecţii particulare în timpul războiului.

„Sperăm ca prin acest eveniment să repornim dialogul germano-polonez asupra obiectelor culturale pierdute”, a mai spus ministrul german de Externe.


Sursa: adevarul.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Ce nerușinare! Dăncilă, către participanţii la o întrunire electorală: „Spuneţi-le la toţi că trebuie să ne lu…

2 Așa arată soția premierului desemnat

3 PSD e Mafia! Guvernul vrea s-o trimită consul la Salonic pe deputata PSD Andreea Cosma, condamnată în primă in…

4 Înregistrări Newsweek România: Candidata lui Voiculescu amenință plângând că va ieși din campanie / Colaboratori…

5 Ipoteză incredibilă! Viorica Dăncilă ar fi cea pe care paznicii de la Casa Albă au confundat-o cu Floricica Da…

recomandări

Te ia DNA: MIZDRAN MIHAITA MARIAN

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Reîncepe 'Dosarele X'! Iată trailerul