FOTO Germania a returnat Poloniei un tablou de Francesco Guardi furat de nazişti

Opera de artă este semnată de pictorul veneţian Francesco Guardi şi se intitulează „Palace Stairs” (Scările Palatului - n.r.).

Guvernul din Berlin speră că acest gest va îmbunătăţi relaţiile cu Polonia asupra unui schimb de obiecte culturale pierdute. În acest sens, Germania doreşte să recupereze din partea Poloniei peste 300.000 de documente, inclusiv manuscrise, care au aparţinut compozitorilor Mozart şi Beethoven.

Ceremonia de predare a lucrării pictorului Francesco Guardi a fost susţinută de către ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, care a oferit tabloul omologului său polonez, Radoslaw Sikorski .

După cel de-al Doilea Război Mondial, pictura a ajuns la Universitatea din Heidelberg, apoi la Galeria de Stat din Baden-Wuerttemberg. Germania a decis să recunoască autorităţile din Polonia ca fiind adevăratul proprietar al lucrării tocmai la sfărşitul anilor 1990.

„Acest tablou a fost într-o lungă odisee. Această operă de artă reprezintă până la urmă istoria dificilă care leagă cele două ţări”, a declarat şeful diplomaţiei din Germania.

Polonia şi-a exprimat interesul în a căuta şi a aduce în propria ţară miile de obiecte de artă furate din muzee sau colecţii particulare în timpul războiului.

„Sperăm ca prin acest eveniment să repornim dialogul germano-polonez asupra obiectelor culturale pierdute”, a mai spus ministrul german de Externe.


Sursa: adevarul.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Vela, dezvăluiri incredibile: Am găsit sute de televizoare cu o mie de euro bucata la Jandarmerie, 4 mașini Tu…

2 Mafia Albă / Georgeta Bumbac, fina baronului PSD Felix Stroe, membră în CA-urile a 3 companii de stat și conside…

3 Iluzie optică?

4 Ziarul de Iasi / Primarul unei comune a făcut sex cu două minore, în birou. Fetele erau victime ale unei rețele…

5 O mare porcărie, dovada că Securitatea n-a murit! Torționarul disidentului Gheorghe Ursu face închisoare la do…

recomandări

Te ia DNA: Gherman Petru

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Iată cum te poți cățăra pe turnul Eiffel