FOTO VIDEO Twerking-ul, pus la zid: „dansul feselor“ face furori în România, spre disperarea părinţilor

FOTO VIDEO Twerking-ul, pus la zid: „dansul feselor“ face furori în România, spre disperarea părinţilor

Un videoclip filmat în România în care cântăreaţa Otilia şi trupa sa de fete îşi „scuturau“ senzual posteriorul în faţa unei audienţe formate numai din copii a făcut înconjurul lumii şi a strânit nenumărate critici pe internet la începutul săptămânii. Dansul lasciv s-a petrecut pe scena Festivalului Delta Magic Fest din Sfântu Gheorghe la o oră nu foarte înaintată, iar micii spectatori păreau vizibil nedumeriţi în timp ce priveau mişcările provocatoare ale celor trei fete cu posteriorul dezgolit.

Stilul de dans se numeşte „twerk“ şi este practicat de femei care-şi mişcă lasciv fesele pe melodii ritmate.

Spectacolul oferit copiilor de o trupă de fete la Festivalul Delta Magic Fest FOTO: captură YouTube

Copiii au fost spectatorii cei mai numeroşi la festivalul din Sfântu Gheorghe FOTO: Captură Youtube

Un eveniment similar a avut loc şi luna trecută la Festivalul Berii din Simeria, organizat într-un parc. O trupă de fete a dansat lasciv în plină zi, chiar dacă cei mai mulţi dintre spectatori erau minori de 5-10 ani.

Reprezentaţie la Spectacolul Berii din Simeria FOTO: Adevărul

„Am venit cu cei doi copii la spectacol şi nu mă aşteptam ca dansatoarele să apară echipate ca pentru un show erotic. Era mai potrivit dacă fetele ţineau cont că sunt într-un parc şi nu într-un club de noapte. Nu aş şti ce să le spun copiilor despre dansul acestora”, a relatat Ioana, una dintre hunedorenecele prezente la festival.

Într-un alt videoclip care a devenit viral pe internet zilele trecute, protagonistele care fac twerking sunt din Siberia şi au ajuns atât de cunoscute, încât coregrafa cântăreţei Jennifer Lopez le-a făcut o vizită pentru a discuta despre o posibilă colaborare cu trupa celebrei artiste. Cele opt siberience locuiesc în oraşul Novosibirsk şi urmează cursurile unei academii de dans, Fraules Dancing Centre.

Fondatoarea grupului de dansatoare, Yelena Yatkina, a postat filmuleţul cu fetele la antrenament, iar alegerea pare să fi fost inspirată, pentru că a adunat peste 30 de milioane de vizualizări pe site-ul YouTube, iar siberiencele au acum toate şansele să ajungă pe scenă alături de mari artişi ai lumii. În câteva cadre din materialul video apare şi o fată a cărei vârstă nu depăşeşte 12 ani. Cu toate că nu este îmbrăcată la fel de sumar precum componentele trupei de dans, fata urmăreşte şi apoi se implică în dansul lor.

Twerking pe manele

 „Ce este twerking?“ a fost cea mai căutată întrebare în 2013 pe Google, la nivel mondial. Despre dansul scandalos s-au căutat informaţii mai des decât despre încălzirea globală, potrivit raportului anual publicat de reprezentanţii celui mai mare motor de căutare.

După ce a făcut senzaţie peste hotare, dansul lasciv devenit un fenomen acum printre copiii şi adolescenţii din România, dar cu adaptările care ţin de specificul românesc, astfel că mişcările din fese sunt puse în practică la noi mai degrabă pe manele decât pe melodii hip-hop sau dance. Este foarte adevărat că şi alţii au redat stilul de dans într-o manieră originală, oferind spectacole erotice pe muzică gospel sau pe simfonia a V-a a lui Beethoven.

Din 2013, cuvântul „twerking“ şi-a făcut loc şi în varianta online a faimoaselor dicţionare explicative ale limbii engleze Oxford. Katherine Connor Martin de la „Oxford Dictionaries“ spune că termenul are în jur de două decenii vechime.

Distractiv versus provocator

Promovat pe internet şi ca o modalitate plăcută şi eficientă de a arde calorii şi a te menţine în formă, twerkingul a început să dea bătăi de cap părinţilor, care se întreabă dacă este potrivit pentru copiii lor. Psihologul Keren Rosner din Bucureşti spune că mişcările lascive nu sunt adecvate vârstei adolescenţei şi cu atât mai mult a copilăriei. „Dacă, într-o oarecare măsură, părinţii îşi pot supraveghea copiii până la vârsta de 14 ani, lucrurile se complică odată ce ei ajung la liceu. Un adolescent căruia i se interzice un lucru de către părinţi va fi mai pornit să experimenteze. Prin urmare, dacă este lăsat să încerce un lucru, fie el şi cu tentă sexuală, cum este acest dans, s-ar putea să nu-i placă“, spune psihologul.

Există şi situaţii în care fetele dansează provocator nu atât pentru a atrage un băiat, ci mai degrabă pentru distracţie, pentru că aşa este la modă. „În aceste cazuri, dansul nu este atât de periculos. Dar alteori, el poate fi ca o declaraţie de disponibilitate din partea fetei“, atenţionează Keren Rosner.

Cristina Trepcea, membru CNA, crede că aceste dansuri fac o prezentare vulgară şi disgraţioasă a femeii. „Din punctul meu de vedere, CNA-ul nu a făcut suficient pentru femei. Ele sunt mai urât tratate în audiovizualul românesc decât în cel din alte ţări. Este suficient să ne uităm la posturile de manele şi la cele care difuzează clipuri româneşti pentru a vedea asta“, spune membrul CNA.

Aceste imagini pot avea un impact foarte mare asupra adolescenţilor, care sunt mai tentaţi să preia asemenea modele. „Dacă te interesează să ai un copil sănătos la minte, ai grijă ce-i dai să mănânce cu ochii“, conchide Cristina Trepcea.

Cine a dat tonul

Twerking-ul a făcut furori printre tineri anul trecut, după ce cântăreţele Miley Cyrus şi Nicki Minaj au avut câteva reprezentanţii de zile mari.

Dar stilul de dans nu este nou, cele două nefăcând altceva decât să-l readucă în atenţia publicului. Twerk-ul a apărut în anii 2000 şi este asociat cu hip-hopul modern. Primul artist care a folosit termenul într-o piesă este DJ Jubilee, care spunea, în anul 1993, în piesa „Do The Jubilee All“: „Twerk baby, twerk baby, twerk, twerk, twerk“. Mişcările îşi au originile dintr-un dans tradiţional african.

Clipurile cu twerking, interzise de CNA în timpul zilei

În prima lună a anului, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a interzis de la difuzare pe posturile de televiziune 15 videclipuri de manele înainte de ora 23.00. Decizia a vizat melodii precum „Nebunia lui Juvel“ (Mr. Juve), „Dă-te mai aşa“ (Elis Armeanca & ASU) sau „Sunt milionar în vise“ (Adi de la Vâlcea & Răzvan de la Piteşti), pe care protagonistele făceau twerking. Reprezentanţii CNA au considerat imaginile nepotrivite pentru minori.

 

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 CULISE „Veți muri toți, Și mă omorâți și pe mine” / Propoziția cu care președintele l-a eliminat pe Cîțu din sch…

2 ULTIMA ORĂ Cîțu a cedat! Generalul Nicolae Ciucă, propunerea PNL pentru funcția de premier!

3 Ultimele informații certe

4 Da, e fata lui Țiriac! / Voi realizați că miliardarul s-a dus cu Laurette la Mamaia?

5 Un imbecil sinistru! Aceasta este adevărata față a PSD! Niște grohăitori în cloaca de prostie pe care au între…