Fumatul în timpul sarcinii pentru femeile de peste 35 de ani poate cauza boli cardiace copilului

Fumatul în timpul sarcinii pentru femeile de peste 35 de ani poate cauza boli cardiace copilului

Cercetarea desfăşurată la Spitalul de Copii din Seattle vine cu noi dovezi asupra pericolelor pe care fumatul în timpul sarcinii le poate genera la nou-născuţi. Medicii avertizează deseori că nicotina creşte riscul de avort spontan precum şi naşterile premature.

Studiul s-a bazat pe analizarea registrelor medicale a nu mai puţin de 14.128 de copii născuţi cu probleme cardiace între anii 1989 şi 2011. Datele obţinute au fost apoi comparate cu fişele medicale a peste 62.000 de nou-născuţi, din acelaşi interval de timp, care nu au avut probleme la nivelul cordului.

Medicii au calculat apoi proporţia copiilor care sufereau de disfuncţii cardiace şi aveau o mamă fumătoare. Rezultatele au confirmat că nou-născuţii ale căror mame au fumat în timpul sarcinii sunt predispuşi la disfuncţii congenitale ale inimii.

Pe lângă această observaţie, specialiştii au mai remarcat că proporţia este aproape dublă în rândul femeilor care fumează şi au peste 35 de ani.

Studiul notează de asemenea că fumatul în timpul sarcinii este responsabil de circa 2% din numărul total de malformaţii congenitale care apar la nou-născuţi. Chiar dacă oamenii de ştiinţă nu au putut explica în detaliu modul în care fumatul mamelor poate provoca probleme cardiace unui nou-născut, aceştia susţin ipoteza fluxului de oxigen limitat care ajunge la inima fătului.

Autorul principal al cercetării, medicul Patrick Sullivan, specializat în cardiologie pediatrică a declarat că „fumatul în timpul sarcinii este o problemă cât se poate de gravă, care stă la baza multor riscuri medicale pentru nou-născuţi”.


Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Orban a primit ce-a meritat!

2 Așa o fi?

3 Așa o fi?

4 VIDEO Ce nu s-a văzut la TV la Congresul PNL

5 Priviți, lui Dan Vîlceanu i-au dat „carne” pe buletinele de vot!