Gabriel Garcia Márquez, în stare "extrem de fragilă"

Gabriel Garcia Márquez, în stare "extrem de fragilă"

Starea de sănătate a lui Gabriel Garcia Márquez, externat pe 8 aprilie dintr-un spital din Ciudad de Mexico, este "extrem de fragilă", a precizat luni familia, în urma unor informaţii apărute în presă conform cărora cancerul limfatic de care suferea scriitorul columbian a recidivat.

Gabriel Garcia Márquez, în stare "extrem de fragilă" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Starea sa este stabilă, deşi este extrem de fragilă şi există riscul unor complicaţii legate de vârstă", au precizat într-un comunicat soţia scriitorului, Mercedes Barcham şi fiii săi, Rodrigo şi Gonzalo.

Pe 8 aprilie, Garcia Márquez, în vârstă de 87 de ani, a fost externat dintr-un spital din Ciudad de Mexico , într-o stare de sănătate considerată "delicată" şi după opt zile de tratament împotriva unei infecţii pulmonare.

Garcia Márquez "continuă şi îşi va continua convalescenţa la domiciliu", adăugat familia, mulţumind celor care au trimis mesaje de solidaritate şi cerând respectarea intimităţii scriitorului.

Luni, cotidianul mexican El Universal, citând "surse demne de încredere", a scris despre cancerul limfatic de care a suferit scriitorul columbian în urmă cu 15 ani, precizând că boala a recidivat şi se extinde la plămâni, ganglioni şi ficat.

Potrivit acestei publicaţii, familia şi medicii au stabilit de comun acord să nu îl supună pe Garcia Marquez unui tratament oncologic, ci să îi asigure o "îngrijire paliativă" la domiciliu.

Stabilit în Mexic din 1961, cu o perioadă de sejur la Cartagena (Columbia), Barcelona şi Havana, Garcia Marquez s-a retras de câţiva ani din viaţa publică, iar în timpul scurtelor sale apariţii la diverse evenimente, nu a făcut nicio declaraţie presei.

Ultima apariţie publică a lui Gabriel Garcia Marquez a avut loc pe 6 martie, când scriitorul a apărut la poarta reşedinţei sale din Ciudad de Mexico, unde locuieşte de peste 30 de ani, pentru a-i primi pe jurnaliştii veniţi în vizită cu ocazia aniversării sale.

Scriitorul şi-a întâmpinat oaspeţii zâmbitor, a primit cadouri şi a acceptat să se lase fotografiat, fără a acorda însă interviuri.

Capodopera lui Gabriel Garcia Márquez, romanul din 1967 "Un veac de singurătate", descrie istoria satului columbian fictiv Macondo. Acţiunea se desfăşoară pe o perioada de peste o sută de ani şi prezintă ascensiunea şi prăbuşirea familiei Buendia.

Născut pe 6 martie 1927, în localitatea columbiană Aracataca, Gabriel Garcia Márquez locuieşte în Mexic de câteva decenii şi, slăbit din cauza bolii, nu a mai scris nimic de la cel mai recent roman al său, "Memoria de mis putas tristes" ("Povestea târfelor mele triste"), apărut în 2004.

Gabriel García Marquez a primit premiul Nobel pentru literatură în anul 1982. În nuvelele şi romanele sale se reunesc, în mod firesc, fantasticul şi realităţile de zi cu zi, scriitorul fiind inclus, de altfel, de mulţi critici literari în categoria romancierilor realismului fantastic sud-american. Cel mai celebru roman al său este "Un veac de singurătate" (1967), dar foarte cunoscute sunt şi "Cronica unei morţi anunţate" (1981), "Dragostea în vremea holerei" (1985), "Generalul în labirintul său" (1989) şi "Povestea târfelor mele triste" (2004).

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a fost posibil? / BBC a venit în România și a descoperit chestii incredibile despre frații Tate

2 Alexandra Stan, din nou aproape goală

3 Duelul eclerurilor. Jamila pierde și a doua fază a procesului cu Laura Laurențiu

4 Foarte interesante amănunte...

5 Noua Eră. Primul pas, de acomodare, a fost făcut...