Genele transmise de la tată sunt dominante la copil

Genele transmise de la tată sunt dominante la copil

Copiii au mai multe trăsături genetice moștenite de la tată, chiar dacă seamănă izbitor cu mama, fapt valabil, de altfel, pentru toate mamiferele, conform concluziilor unui nou studiu citat de portalul Relaxnews.com.

Oamenii moștenesc cantități egale de material genetic de la ambii părinți, însă genele transmise pe linie paternă au șanse mai mari să fie active, conform studiului publicat în ultimul număr al revistei Nature Genetics.

Această concluzie are implicații importante pentru studiul maladiilor umane și dezvăluie faptul că moștenirea unei anumite mutații genetice poate avea consecințe diferite în funcție de proveniența ei pe linie paternă sau maternă.

"Este vorba despre niște rezultate extraordinare care deschid calea către un domeniu de explorare cu totul nou din universul geneticii umane", susține dr. Fernando Pardo-Manuel de Villena, coordonatorul acestui studiu.

Oamenii de știință cunoșteau deja faptul că aproximativ 95 dintre gene se manifestă diferit, în funcție de părintele de la care sunt moștenite, iar noul studiu demonstrează că acestea sunt de fapt de ordinul miilor. Aceste mutații genetice se manifestă în afecțiuni complexe, cum ar fi diabetul de tipul doi, bolile cardiace, schizofrenia, obezitatea și multe forme de cancer.

Acest studiu a fost realizat pe baza unor experimente de laborator desfășurate pe șoareci. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 CULISE „Veți muri toți, Și mă omorâți și pe mine” / Propoziția cu care președintele l-a eliminat pe Cîțu din sch…

2 Ultimele informații certe

3 ULTIMA ORĂ Cîțu a cedat! Generalul Nicolae Ciucă, propunerea PNL pentru funcția de premier!

4 Ăsta e șef pe la „Doi ș’un sfert”

5 Da, e fata lui Țiriac! / Voi realizați că miliardarul s-a dus cu Laurette la Mamaia?