Gulerul de la cămașă a fost inițial un simbol al simplității și purității

Gulerul de la cămașă a fost inițial un simbol al simplității și purității

Gulerul cămășilor, cunoscut în diferite stiluri în prezent, cum ar fi englezesc, italian sau chinezesc, tip Mao, își are originea în secolul al XV-lea, când era afișat aproape în exclusivitate de oamenii bisericii. Era, de fapt, partea superioară a cămășii (în general albă), pe care preoții o lăsau la vedere ca imagine a purității și simplității, relatează vineri directmatin.fr.

Acest obicei vestimentar a fost preluat, în perioada Renașterii, de intelectuali. Gulerul a fost adoptat ulterior de nobilimea din secolul al XVII-lea, sub regele Ludovic al XIII-lea. Acest element devenise atunci un accesoriu de lux, cu dantelă, panglici sau cravată. Mărimea lui a variat în funcție de modă, putând ajunge până la umeri sau limitându-se doar la o bandă îngustă în jurul gâtului.

Gulerul s-a generalizat apoi în cursul secolului al XIX-lea, îndeosebi în sectorul muncii, iar în secolul al XX-lea a ajuns chiar să fie folosit pentru a desemna anumite categorii sociale: 'gulerele albastre" pentru muncitori și "gulerele albe" pentru salariați și înalți funcționari din birouri.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Când m-a sunat Bro să mă întrebe dacă accept să apar topless în filmul lui, am zis „Da” fără să mă gândesc la nimic”

2 Zodiile cele mai loiale în dragoste: îți vor fi alături la bine și la rău. Ce nativ este cel mai bun partener de viață

3 Ce mesaj a transmis Nelu Cortea după eliminarea lui Cătălin Scărlătescu și Doinei Teodoru din America Express

4 „Mă uit în jos și îmi place ceea ce văd!”

5 Ce se află dincolo de moarte. Mărturia unui bărbat căruia i s-a oprit inima