Hunedoara: Un vas dacic vechi de peste 2.000 de ani, unic în România, expus la muzeul din Deva

Hunedoara: Un vas dacic vechi de peste 2.000 de ani, unic în România, expus la muzeul din Deva

Un vas dacic vechi de peste 2.000 de ani, unic în România, despre care se presupune că era folosit în ceremoniile religioase, este expus de joi la Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva, piesa arheologică fiind restaurată în laboratorul propriu al instituției de cultură.

Vasul din ceramică cenușie, folosit pentru turnat lichide, a fost descoperit în situl Măgura Uroiului în anul 2004 și este datat în sec I a.Hr., obiectul prezentând o toartă cu motive zoomorfe.

'Vasul este lucrat la roată, din pastă fină, omogenă, de culoare cenușie, cu decorații de linii incizate, oblice, sub forma a trei brâuri. Toarta vasului sugerează un animal neidentificat, care poate fi lup sau mistreț. Fața animalului — nările, ochii — este realizată prin împunsături profunde, botul este alungit, coada scurtă și groasă, spatele fiind decorat cu crestături menite să sugereze blana', a declarat purtătorul de cuvânt al MCDR Deva, Daniel Iancu.

Valoarea deosebită a piesei este dată atât de funcționalitatea sa, vasul fiind utilizat la turnarea unor lichide, cât și de maniera artistică în care a fost realizată. Piesa este inclusă în colecția de arheologie a MCDR și va putea fi admirată de publicul vizitator, pe tot parcursul lunii octombrie, într-un loc special pregătit în clădirea muzeului.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /