Hunedoara: Un vas dacic vechi de peste 2.000 de ani, unic în România, expus la muzeul din Deva

Hunedoara: Un vas dacic vechi de peste 2.000 de ani, unic în România, expus la muzeul din Deva

Un vas dacic vechi de peste 2.000 de ani, unic în România, despre care se presupune că era folosit în ceremoniile religioase, este expus de joi la Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva, piesa arheologică fiind restaurată în laboratorul propriu al instituției de cultură.

Vasul din ceramică cenușie, folosit pentru turnat lichide, a fost descoperit în situl Măgura Uroiului în anul 2004 și este datat în sec I a.Hr., obiectul prezentând o toartă cu motive zoomorfe.

'Vasul este lucrat la roată, din pastă fină, omogenă, de culoare cenușie, cu decorații de linii incizate, oblice, sub forma a trei brâuri. Toarta vasului sugerează un animal neidentificat, care poate fi lup sau mistreț. Fața animalului — nările, ochii — este realizată prin împunsături profunde, botul este alungit, coada scurtă și groasă, spatele fiind decorat cu crestături menite să sugereze blana', a declarat purtătorul de cuvânt al MCDR Deva, Daniel Iancu.

Valoarea deosebită a piesei este dată atât de funcționalitatea sa, vasul fiind utilizat la turnarea unor lichide, cât și de maniera artistică în care a fost realizată. Piesa este inclusă în colecția de arheologie a MCDR și va putea fi admirată de publicul vizitator, pe tot parcursul lunii octombrie, într-un loc special pregătit în clădirea muzeului.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Comparați-i cu polițiștii noștri! Frate, filmele americane sunt pistol cu apă pe lângă ce fac băieții ăș…

2 Du-te, bă, în mă-ta! / Șerban Nicolae anunță că demisionează din PSD și se compară cu Hagi!

3 Stimaţi politicieni, vă spun eu de ce nu putem fabrica în ţară, „în plină pandemie”, medicamentele care ne tre…

4 Bocete în PSD din cauza listelor la alegeri. Şerban Nicolae, Liviu Pop şi Pleşoianu pleacă din partid trântind…

5 VIDEO PNL a aruncat în aer negocierile cu USR la Timiș. Liberalii s-au răzgândit cu 5 minute înainte de a ieși…