Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Imagini spectaculoase din timpul PRIMEI OPERAŢII PE CREIER din România. Filmul datează din 1973

Imagini spectaculoase, în premieră, din timpul primei operații pe creier de acum 40 de ani. / FOTO: http://www.televiziunea-medicala.ro/

De numele profesorului doctor Vasile Miclăuș se leagă și primul film din domeniul neurochirurgiei realizat în România. Un film înregistrat acum 40 de ani, în  care un pacient diagnosticat cu Parkinson, este operat pe creier și, conștient fiind, în timpul intervenției chirurgicale, i se cere să imite gesturi. O operație cum azi nu se mai poate face în Timișoara, scrie televiziunea-medicala.ro.

"Timișoara a avut o mare personalitate, pe acest profesor Miclăuș, care a fost un adevărat șef de școală, ne spune dr. Horia Pleș,  Seful Secției de Neurochirurgie a Spitalului Județean Timișoara. A venit în Timișoara in anul 1955, atunci înființandu-se Secția de Neurochirurgie. De ce spun că a fost o mare personalitate? Pe timpul acela era foarte greu să pleci dincolo. A avut ieșiri la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia,  la Institutul Burdenko, Rusia, un mare institut care a rămas și acum important pe plan mondial, in care se gasea profesorul  Konovalov. 

A fost la Paris, la Roma, deci un om care a cunoscut foarte mult ce se întâmplă în străinătate. Trebuie să amintesc și asta:  a participat la războiul din Coreea în perioada ’53-’54, unde a și primit o decorație,  a Republicii Populare Coreea cu numele “Meritul Sanitar”. Să nu mă întrebați de ce parte a baricadei a luptat pentru că nu știu, doar că a fost în războiul din Coreea și, normal, acest lucru l-a ajutat foarte mult să aibă  experiență, să aibă curaj", a spus medicul Horia Pleș.

”Și aici în Timișoara a inventat un aparat de stereotaxie cerebrală , care a fost primul din România, de fapt, nu a mai fost nimeni altcineva care să facă așa ceva la noi in tara. Invenția lui a fost transpusă pe film. După știința mea, este primul film neurochirurgical din România datand din anul 1973. Este vorba despre o mișcare involuntară, o diskinezie, acest Parkinson, pe care toată lumea il stie. Există și alte mișcări involuntare, dar vorbesc despre Parkinson, pentru că toată lumea cunoaste aceasta boala, care cu ajutorul acestui aparat stereotactic inventat de el reușește să vindece pacientul”, a adăugat dr. Horia Pleș.

Citeşte mai mult pe televiziunea-medicala.ro.

Sursa: realitatea.net


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Prima MUIE de la Orban! Exclude OUG în domeniul justiției dacă devine premier. La fel ca Dăncilă! Botnița proc…

2 RISE Project detonează NUCLEARA! ADEVĂRUL despre Dan Barna!

3 Asta e de DNA! Cuc a ras luni toată conducerea CFR pentru că a refuzat să semneze ilegal contracte de peste un…

4 Dan Barna, ÎNGROPAT de RISE Project: A folosit aceleași scheme ca Dragnea!

5 11 posibile nume de miniştri din Guvernul Orban. Turcan nu intră în guvern

recomandări

Te ia DNA: Huja Gheorghe

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum se fabrică manual o sticlă din nisip la peste 1000 de grade