Încălzirea globală va afecta recoltele de grâu în mai mare măsură decât se aștepta (studiu)

Încălzirea globală va afecta recoltele de grâu în mai mare măsură decât se aștepta (studiu)

Încălzirea globală va determina o scădere a producției de grâu la nivel mondial cu 6% în medie pentru fiecare grad Celsius în plus, ceea ce scoate în evidență necesitatea unor culturi rezistente la căldură, relevă un studiu publicat luni de o echipă internațională de oameni de știință.

Foto: (c) RADU CONSTANTINESCU / AGERPRES ARHIVĂ

Această scădere prognozată a recoltelor este mai mare mare decât se credea anterior și este de așteptat să se producă mai repede, începând chiar cu mici creșteri de temperatură, relatează Reuters. Cercetătorii au făcut aceste calcule folosind modele simulări pe computer și experimente pe teren.

În ultimele decenii, recoltele de grâu au scăzut în zonele mai calde, cum ar fi India, Africa, Brazilia și Australia. Acest declin nu a fost compensat de producțiile bune din regiuni mai reci, precum Statele Unite, Europa și China, arată studiul.

Dar cercetătorii spun că pagubele provocate culturilor de temperaturile ridicate pot fi limitate prin dezvoltarea de noi tipuri de grâu rezistente la căldură.

În luna martie, Comitetul interguvernamental al ONU privind schimbările climatice a estimat că producțiile de grâu, orez și porumb vor scădea în cazul creșterii temperaturii globale cu 2 grade peste nivelul de la sfârșitul secolului trecut.

Temperatura medie la nivel global a crescut cu aproximativ 0,9 grade Celsius față de perioada preindustrială și se așteaptă să crească cu 0,3 — 4,8 grade Celsius în acest secol, în funcție de cantitatea emisiilor de gaze cu efect de seră.

AGERPRES/(AS — autor: Mariana Ionescu, editor: Cristina Mac)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...