Ioan T. Morar, despăgubit de CEDO pentru condamnarea în procesul cu Gaetan

Ioan T. Morar, despăgubit de CEDO pentru condamnarea în procesul cu Gaetan

Jurnalistul Ioan T. Morar a fost despăgubit de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) pentru condamnarea dispusă împotriva sa de Tribunalul Bucureşti în procesul care i-a fost intentat de Victor Gaetan, după publicarea unor articole despre acesta în Academia Caţavencu. 

Ioan T. Morar a fost dat în judecată, în 2004, de Victor Gaetan, care era consilier al Lia Roberts, candidată la alegerile prezidenţiale de atunci, pentru publicarea unor articole privindu-l pe acesta, în Academia Caţavencu.

Morar a publicat, în februarie - martie 2004, o scrisoare trimisă de Eugen Ionescu lui Mircea Eliade, prin care îl avertiza ca Gaetan ar fi lucrător al Securităţii, alături de mai multe comentarii pe acest subiect.

În aprilie 2004, Gaetan a făcut plângere împotriva a trei juralişti de la Academia Caţavencu, printre care şi Morar, acuzându-i de defăimare.

Ioan T. Morar a fost achitat în primă instanţă, însă, pe 23 decembrie 2005, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat să-i plătească daune morale de 10.000 de dolari lui Gaetan, plus 16.000 de dolari cheltuieli de judecată.

Tribunalul a hotărât că jurnalistul a comis o faptă de defăimare cu "intenţie indirectă".

Ioan T. Morar s-a plâns la CEDO, invocând articolul 10, privind libertatea de exprimare, din Convenţia europeană a drepturilor omului.

Curtea i-a dat dreptate şi a hotărât, marţi, ca jurnalistul să primească 18.445 de euro cu titlu de daune materiale şi 6.000 de euro cu titlu de daune morale.

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fugarul Rizea prezintă una dintre schemele prin care s-a devalizat România

2 Cifrele ultimului sondaj de pe masa PSD. Se prefigurează o mare surpriză

3 Ce șanse mai sunt să fie amânate alegerile parlamentare din 6 decembrie / De ce a aruncat președintele pisica pe…

4 Trendul din sondaje: PNL începe să scadă, PSD, staționar / USR PLUS e pe creștere, Pro România se scufundă

5 Cine este „Barosanul”? România, într-un document al unei jurnaliste de investigații legat de afacerile dubioas…