Ioan T. Morar, despăgubit de CEDO pentru condamnarea în procesul cu Gaetan

Ioan T. Morar, despăgubit de CEDO pentru condamnarea în procesul cu Gaetan

Jurnalistul Ioan T. Morar a fost despăgubit de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) pentru condamnarea dispusă împotriva sa de Tribunalul Bucureşti în procesul care i-a fost intentat de Victor Gaetan, după publicarea unor articole despre acesta în Academia Caţavencu. 

Ioan T. Morar a fost dat în judecată, în 2004, de Victor Gaetan, care era consilier al Lia Roberts, candidată la alegerile prezidenţiale de atunci, pentru publicarea unor articole privindu-l pe acesta, în Academia Caţavencu.

Morar a publicat, în februarie - martie 2004, o scrisoare trimisă de Eugen Ionescu lui Mircea Eliade, prin care îl avertiza ca Gaetan ar fi lucrător al Securităţii, alături de mai multe comentarii pe acest subiect.

În aprilie 2004, Gaetan a făcut plângere împotriva a trei juralişti de la Academia Caţavencu, printre care şi Morar, acuzându-i de defăimare.

Ioan T. Morar a fost achitat în primă instanţă, însă, pe 23 decembrie 2005, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat să-i plătească daune morale de 10.000 de dolari lui Gaetan, plus 16.000 de dolari cheltuieli de judecată.

Tribunalul a hotărât că jurnalistul a comis o faptă de defăimare cu "intenţie indirectă".

Ioan T. Morar s-a plâns la CEDO, invocând articolul 10, privind libertatea de exprimare, din Convenţia europeană a drepturilor omului.

Curtea i-a dat dreptate şi a hotărât, marţi, ca jurnalistul să primească 18.445 de euro cu titlu de daune materiale şi 6.000 de euro cu titlu de daune morale.

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Incident sexual între Gabriel Oprea și Kovesi? / Evenimentul ar fi avut loc în fostul birou al lui Ceaușescu de …

2 Val de vedete internate cu Covid la „Matei Balș”

3 „Mă simt mai bine” / Loredana Groza, postare din ambulanță

4 Citiți și voi ce manevre se fac pentru ca Leo de la Strehaia, fostul iubit al deputatei PSD Laura Vicol, să sc…

5 Citiți și voi ce avere are interlopul care i-a despicat capul cu sabia polițistului de la trupele speciale