Islanda va construi primul sanctuar dedicat zeilor nordici în ultima mie de ani

Islanda va construi primul sanctuar dedicat zeilor nordici în ultima mie de ani

Islandezii se vor putea ruga în curând în primul sanctuar dedicat zeilor nordici Thor, Odin și Frigg în ultima mie de ani, relatează Reuters.

Cultul zeilor scandinavi a fost înlocuit de creștinism cu aproximativ 1.000 de ani în urmă, însă o versiune modernă a păgânismului nordic a câștigat în ultimul timp popularitate în Islanda.

"Eu nu cred că este cineva care crede într-un om cu un singur ochi, călare pe un cal cu opt picioare", a declarat cu referire la Odin, Hilmar Orn Hilmarsson, mare preot al "Asatruarfelagid", o asociație care promovează credința în zeii nordici. "Noi vedem în povești metafore poetice și manifestări ale forțelor naturii și psihologiei umane", a explicat el.

Numărul de membri ai Asatruarfelagid s-a triplat în Islanda în ultimii 10 ani, ajungând la 2.400 de membri de anul trecut, dintr-o populație de 330.000 de persoane, au indicat datele Institutului islandez de statistică.

Sanctuarul — a cărei construcție va demara în această lună — va avea o formă circulară și va fi săpat la o adâncime de 4 metri într-un deal cu vedere la capitala Reykjavik.

Structura va dispune de un dom care va permite intrarea luminii solare și va găzdui ceremonii, cum ar fi nunțile și înmormântările. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...