„Italianca la Alger“, de Rossini, o mică bijuterie a lui Andrei Şerban, la Opera Garnier de la Paris

„Italianca la Alger“, de Rossini, o mică bijuterie a lui Andrei Şerban, la Opera Garnier de la Paris

Aceastǎ montare a lui Andrei Şerban este reluatǎ periodic la Paris, unde a înregistrat de fiecare datǎ un enorm succes. Direcţia muzicalǎ este asiguratǎ de Ricardo Frizza, iar coregrafia de Niky Wolcz.

"Italianca la Alger" a fost scrisǎ de Gioacchino Rossini în 1813, dar Andrei Şerban i-a gǎsit "chei" noi de interpretare.

Matei Vişniec i-a luat regizorului Andrei Şerban un interviu, pe care îl puteţi asculta audio pe site-ul rfi.ro.

 L’Italiana in Algeri este o poveste mult prea asemănătoare cu Răpirea din serai a lui Mozart. Opera a fost finalizată în mai puţin de patru săptămâni. Articulată cu forme de care, probabil, însuşi Haydn ar fi fost mândru să le creeze, opera a confirmat capacitatea uimitoare a lui Rossini de compozitor deosebit de inventiv. L’Italiana se leagă şi temporal de perioada în care Mozart a dat naştere operelor Nunta lui Figaro şi Cossi fan tutte, în sensul că emană o atitudine uluitoare de geniu al comicului. Stendhal a considerat-o „perfecţiunea stilului operei bufe”, o lucrare atât de bogată şi plină de încântare senzualä, încât orice judecată critică ar trebui să fie suspendată.

Pentru site-ul liternet.ro, Andrei Şerban a declarat:

"La Operă îmi place să fac reluări, astfel am şansa să schimb, să clarific, să îmi îmbunătăţesc viziunea. Fiecare reluare înseamnă o descoperire, niciodată nu repet mecanic succesul de ieri.

FOTOGRAFII: Mihaela Marin

Printre cele 10 opere pe care le-am regizat la Opera din Paris, L'Italiana in Algeri a fost cel mai des reprogramată. Am făcut cred, 8 sau 9 versiuni în ani diferiţi cu distribuţii diverse. Aceasta a fost ultima şi poate cea mai reuşită“.

E ca o mică bijuterie, aproape perfectă. Dar afirmaţia asta e periculoasă, pentru că atunci când ceva riscă să devină perfect, îşi pierde spontaneitatea, viaţa însăşi e în pericol. Cred că nu voi mai relua aceasta montare, sper să fie ultima“, spune Andrei Şerban.

Opéra national de Paris
L'Italiana in Algeri, de Gioacchino Rossini (muzica), Angelo Anelli (libret)
Regia: Andrei Şerban
Direcţia muzicală: Riccardo Frizza
Decoruri şi costume: Marina Draghici
Lumini: Guido Levi
Coregrafia: Niky Wolcz
Dirijorul corului: Alessandro Di Stefano
Cu: Ildebrando d'Arcangelo (Mustafà), Jaël Azzaretti (Elvira), Anna Pennisi (Zulma), Nahuel Di Pierro (Haly), Antonino Siragusa (Lindoro), Varduhi Abrahamyan (Isabella), Tassis Christoyannis (Taddeo), Orchestre et Choeur de l'Opéra national de Paris
Data premierei: 31 martie 2014

 

 

 

 

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Cel mai prost interlop din România! / El este dobitocul arestat după ce și-a uitat pistolul în cabina de p…

2 Așa o fi?

3 Se strânge lațul / Live Science: Cercetătorii au recuperat secvențe genetice ale coronavirusului șterse în secre…

4 VIDEO Faza asta este de la Galați...

5 Teodorovici, în corzi! / OLAF investighează cum a cheltuit România miliardul de euro pentru Delta Dunării