Japonia a amânat din nou lansarea sondei Hayabusa-2

Japonia a amânat din nou lansarea sondei Hayabusa-2

Japonia a amânat din nou lansarea sondei Hayabusa-2, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, a anunțat duminică Agenția japoneză pentru explorare spațială (JAXA), preluată de AFP.

Noua dată pentru lansarea sondei, care urmează să ajungă în 2018 la asteroidul 1999 JU3, a doua întâlnire spațială de acest fel a unei sonde japoneze, este miercuri, la 13h22 (04h22 GMT). Noua amânare se datorează probabilității unor vânturi violente, adaugă JAXA.

Racheta H-2A, care transportă sonda, trebuia să decoleze inițial duminică de la baza Tanegashima (sud), lansarea fiind reprogramată pentru luni. Odată ajunsă în spațiu, Hayabusa-2 se va îndrepta spre 1999 JU3, asteroid primitiv aproape sferic, cu diametrul sub 1 km cu care ar urma să se întâlnească la jumătatea lui 2018. Scopul este strângerea de eșantioane de praf de pe acest corp ceresc stâncos care conține carbon și apă, în încercarea de a afla ce materii organice și apoase se găseau la început în sistemul solar. Revenirea pe Pământ este prevăzută la sfârșitul anului 2020.

Hayabusa-2 va plasa pe asteroid un vehicul robotizat numit Minerva2 și un altul, Mascot, asemănător cu Philae din misiunea Rosetta. Cele două mici aparate vor analiza in situ suprafața asteroidului.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...