Lovejoy, strălucitoarea cometă verde care poate fi văzută în ianuarie 2015

Lovejoy, strălucitoarea cometă verde care poate fi văzută în ianuarie 2015

Cometa C/2014 Q2 - Lovejoy, descoperită vara trecută de un astronom din Australia, devine tot mai strălucitoare în luna ianuarie odată cu apropierea maximă de Pământ, la 7 ianaurie, și, trei săptămâni mai târziu, de Soare, anunță futura-sciences.com.

Impresionanta cometă verde se află miercuri la 70,2 milioane de kilometri de Terra și poate fi observată în emisfera nordică cu ajutorul unui binoclu obișnuit în condițiile în care cerul este senin. Corpul ceresc descoperit de Terry Lovejoy pe 17-18 august 2014 este tot mai strălucitor și are o magnitudine de 5.

Cometa C/2014 Q2 (Lovejoy) traversează în prezent constelația Iepurelui (Lepus), urmând să pătrundă apoi în cea a lui Eridan (Eridanus). Din 9 ianuarie, se va afla în Taur (Taurus) și apoi în Berbec (Aries), pe 16 ianuarie.

Comet C/2014 Q2 Lovejoy 28th December 2014 from Phil Hart on Vimeo .

Pe 7 ianuarie, la două zile după Luna Plină, cometa este 'în vecinătatea' Pământului, deplasându-se cu o viteză de 130.000 de kilometri pe oră. În 30 ianuarie, va ajunge în punctul cel mai apropiat de Soare, la o depărtare de 193 de milioane de kilometri.

Numele astronomului Terry Lovejoy din Queensland (Australia) se leagă de alte patru comete descoperite de la începutul acestui secol. Cea mai celebră este, fără îndoială, C/2011 W3, care a ajuns la 'numai' 140.000 de kilometri de Soare în decembrie 2011. Spre marea surpriză a experților, fragmentul de cometă din grupul Kreutz a supraviețuit temperaturii de cuptor din apropierea astrului zilei și în zilele următoare a avut pe cerul austral o coadă strălucitoare.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa