Lungmetrajul filipinez "From What Is Before", premiat cu Leopardul de Aur la Locarno - VIDEO

Lungmetrajul filipinez "From What Is Before", premiat cu Leopardul de Aur la Locarno - VIDEO

"From What Is Before", un lungmetraj de cinci ore şi jumătate în regia filipinezului Lav Diaz, a fost premiat cu Leopardul de Aur la cea de-a 67-a ediţie a Festivalului de Film de la Locarno (6 - 16 august), informează screendaily.com.

Lungmetrajul filipinez "From What Is Before", premiat cu Leopardul de Aur la Locarno

Filmul filipinezului Lav Diaz, cu titlul original "Mula sa kung ano ang noon", a mai primit la Locarno trofeul criticii internaţionale - FIPRESCI, precum şi premiile Environment is Quality of Life şi Don Quijote, decernat de International Federation of Film Societies (IFFS).

Filmat în alb-negru, lungmetrajul prezintă viaţa unor oameni săraci dintr-un sat din Filipine, înainte de decretarea Legii marţiale din 1972, sub dictatura lui Ferdinand Marcos.

La ediţia de anul acesta a festivalului, juriul internaţional, prezidat de cineastul italian Gianfranco Rosi, i-a acordat trofeul special al juriului regizorului american Alex Ross Perry, pentru filmul "Listen Up Philip", în timp ce Leopardul de Argint pentru cea mai bună regie i-a revenit portughezului Pedro Costa, pentru "Horse Money".

Premiile pentru interpretare le-au revenit actriţei Ariane Labed, pentru rolul din "Fidelio, l'Odyssée d'Alice", de Lucie Borleteau, respectiv lui Artem Bystrov, pentru partitura din filmul lui Yuri Bykov "Durak/ The Fool", lungmetraj recompensat şi cu trofeul juriului ecumenic, premiul I al juriului junior, precum şi cu o menţiune specială din partea IFFS.

Juriul internaţional a acordat, totodată, o menţiune specială lui Gabriel Mascaro, pentru filmul "August Winds".

Juriul secţiunii Pardi di Domani - unde fusese selectat şi scurtmetrajul "Cai putere", regizat de Daniel Sandu - a acordat premiul Leopardul de Aur mexicanului Ricardo Silva, pentru filmul de debut "Navajazo", în timp ce premiul special Ciné+ a revenit peliculei "Los Hongos", în regia columbianului Oscar Ruiz Navia. Premiul pentru cel mai bun regizor debutant i-a revenit sicilianului Simone Rapisarda Casanova, pentru "The Creation Of Meaning", iar o menţiune specială i-a fost acordată lui Damien Manivel, pentru "A Young Poet".

Pardo di domani este o competiţie dedicată scurtmetrajelor şi mediumetrajelor realizate de tineri regizori independenţi şi studenţi ai şcolilor de film care nu au realizat încă primul lor lungmetraj.

În secţiunea Cineasti del Presente, Lepardul de Aur pentru cel mai bun film de debut i-a fost acordat lui Soon-mi Yoo, pentru "Songs From The North", iar o menţiune specială i-a revenit lui Sawada Masa, pentru pelicula "I, Kamikaze".

Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj internaţional i-a revenit producţiei britanice regizate de Pia Borg şi Edward Lawrenson "Abandoned Goods".

De asemenea, Leopardul de Argint şi o nominalizare la categoria "cel mai bun scurtmetraj" a premiilor Academiei de Film Europene (care vor avea loc la Riga, în decembrie) au fost acordate peliculei lui Morgan Knibbe "Shipwreck".

Festivalul de Film de la Locarno este unul dintre cele mai vechi şi mai importante evenimente de acest gen din lume. De-a lungul anilor, festivalul a fost o rampă de lansare pentru regizori precum Stanley Kubrick, Milos Forman, Jim Jarmusch, Mike Leigh şi Gus Van Sant. Locarno este frecventat anual de circa 90.000 de vizitatori şi 4.000 de profesionişti.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria