Manuscrisul unei simfonii de Rahmaninov, vândut cu 1,2 milioane de lire sterline

Manuscrisul unei simfonii de Rahmaninov, vândut cu 1,2 milioane de lire sterline

Manuscrisul "Simfoniei a 2-a în mi minor" de Serghei Rahmaninov, ce conţine semnătura compozitorului, a fost vândut cu 1,2 milioane de lire sterline (1,48 milioane euro), la o licitaţie organizată de casa Sotheby's marţi, la Londra.

Manuscrisul unei simfonii de Rahmaninov, vândut cu 1,2 milioane de lire sterline (Imagine: http://www.sothebys.com)

"Este singurul manuscris al Simfoniei a 2-a de Rahmaninov şi aceasta este simfonia sa cea mai importantă. Partiturile pentru simfonii complete - aceasta are 320 de pagini -, scrise de mâna autorului lor, sunt foarte rare în licitaţii", a declarat Simon Maguire, specialist în manuscrise muzicale al casei Sotheby's.

Acest document, estimat la un preţ cuprins între 1 milion de lire sterline şi 1,5 milioane de lire sterline (1,2 milioane - 1,8 milioane de euro), a fost în cele din urmă achiziţionat cu 1.202.500 de lire sterline (1,48 de milioane de euro) de un colecţionar a cărui identitate nu a fost dezvăluită.

Manuscrisul "Simfoniei a 2-a", care a avut premiera în 1908, sub bagheta compozitorului, a fost împrumutat British Museum vreme de 10 ani, de Tabor Foundation, care sponsorizează, de asemenea, Concursul internaţional de pian de la Leeds.

Manuscrisul de 320 de pagini a fost considerat pierdut până când a fost descoperit printre bunurile unui colecţionar privat din Europa, în 2004. El a fost vândut în cadrul unei tranzacţii private în 2005. De atunci, documentul a fost expus la British Library din Londra.

Autentificarea manuscrisului, căruia îi lipsesc paginile de titlu, a fost realizată de Geoffrey Norris, un cunoscut expert în opera lui Serghei Rahmaninov.

Geoffrey Norris a afirmat că scrisul de mână, modul de a face corecturi şi chiar şi marca hârtiei pentru partituri l-au făcut să concluzioneze că manuscrisul este "fără îndoială autentic".

Compozitorul şi pianistul rus Serghei Rahmaninov (1873 - 1943) este unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai romantismului târziu în muzică, din care mai fac parte, printre alţii, Edwar Elgar şi Gustav Mahler. Rahmaninov a rămas în istoria muzicii prin cele două lucrări simfonice de anvergură "Simfonia nr. 1 în re minor, opus 13" (1895) şi "Simfonia nr. 2 în mi minor, opus 27" (1906-1907), adevărate pietre de încercare pentru orice dirijor. Pe lângă cele patru concerte pentru pian şi orchestră, Rahmaninov a compus şi "Rapsodie pe o temă de Paganini pentru pian şi orchestră, opus 43" (1934).

Serghei Rahmaninov a încetat din viaţă în 1943, în Statele Unite.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ai greșit platforma” / „Bă, ai înnebunit!!! Ați ajuns săraci? / Iubita lui Selly a produs stupefacție în online cu ultimele postări

2 PSD s-a încurcat în propriile combinații cu sindicatele? / Liderii PNL au simțit că Ciolacu are genunchii moi! L-au mandatat pe Ciucă să pună presiune p…

3 VIDEO „Dacă eşti obraznic, te trimit şi în altă parte!” / Reacția unei doctorițe căruia un pacient i-a reproșat că se juca pe telefon în timp ce oamenii…

4 Elita rusă nu mai crede în victorie / „Războiul clanurilor” pentru tronul „țarului Putin” a început

5 Poate nu știați, dar Ucraina are arme cu care poate lovi oriunde în Donbas și Crimeea. Dar și multe alte orașe din Rusia, inclusiv Moscova