Microsoft vrea să cucerească totul şi oferă totul: Windows va fi gratuit

Microsoft vrea să cucerească totul şi oferă totul: Windows va fi gratuit

La conferinţa Build din San Francisco, Microsoft a făcut cel mai important anunţ de până acum: Windows va fi gratuit. Nu pentru toţi şi nu pentru toate, dar este gratuit. Microsoft plănuieşte să ofere Windows 8.1 şi viitoarele versiuni fără bani celor care produc dispozitive cu ecrane mai mici de 9 inci (foto The Verge ).

Astfel de dispozitive, adică segmentul de tablete pe care Apple îl domină cu iPad mini şi pe care Samsung are diverse versiuni, au fost destul de rare în lumea Windows. Odată cu un sistem de operare gratuit, se prea poate ca producătorii să accepte provocarea Microsoft şi să treacă în barca Windows. „Dispozitive sub 9 inci“ înseamnă că Microsoft acoperă fix două domenii cheie pentru dezvoltarea sa: telefoane (cu Windows Phone 8.1) şi acele tablete pe care utilizatorii le folosesc seara sau când se relaxează, pentru lectură sau jocuri sau conţinut video.

Până acum se zvonea că Microsoft va pregăti o versiunelow-costde Windows 8.1 care să încerce să-i cucerească pe acei utilizatori „blocaţi“ în Windows 7 şi poate XP. Acum, acest Windows gratuit este lansat sub denumirea „Windows pentruInternet of Things“.

De curând, Microsoft a redus preţul la Windows 8.1 cu 70% pentru anumiţi producători şi a încercat să îşi facă mai mult loc pe piaţa tabletelorieftine şi a laptopurilor Chromebook de la Google, vândute cu preţuri de circa 200-300 de dolari. Licenţa de Windows 8.1 costa 50 de dolari, înainte de scăderi.

Microsoft a mai anunţat ceva interesant la conferinţa Build din San Francisco. Trece de la aplicaţii per platformă la aplicaţii universale. Asta înseamnă că dezvoltatorii nu vor mai trebui să îşi bată capul cu tot felul de modificări pentru ca produsele lor să funcţioneze pe toate dispozitivele cu Windows.

„Noi toţi vrem aceeaşi experienţa de utilizare pe toate dispozitivele. Şi, totuşi, în prezent nu e atât de uşor să creezi aplicaţii care să funcţioneze la fel pe toate dispozitivele“, a afirmat David Treadwell, responsabil Microsoft pentru sisteme de operare. Şi aşa au fost introduse aplicaţiile universale. De la smartphone şi tabletă la PC şi Xbox One.

Mai mult, va fi un mai mare beneficiu pentru utilizatori. „Nu trebuie să cumpăr o aplicaţie diferită pentru PC şi pentru telefon (n.red.: va fi aceeaşi)“, a mai spus Treadwell. O plăteşti o dată, o ai pe dispozitivele tale cu Windows. Asta depinde însă şi de dezvoltator, poate impune să plăteşti produsul pentru fiecare dispozitiv. Şi, desigur, va fi conectată la acelaşi cloud, cel al Microsoft.

În plus, Microsoft le va oferi dezvoltatorilor uneltele necesare pentru a adapta uşor interfeţele între dispozitive. De fapt, aici va fi mai mult de muncă, după cum a spus Kevin Gallo, directorul ecosistemului de dezvoltatori Microsoft, pe scena de la Build. Interfeţele vor trebui puţin „lucrate“ pentru a se potrivi pe fiecare ecran. Dar dacă ideea Microsoft prinde, atunci s-ar putea să revină la succesul de altă dată.

Microsoft a prezentat şi o versiune „de teste“ a pachetului Office. După ce a lansat Office pentru iOS şi Android, acum compania va aduce versiuneatouch şi pentru tabletele cu Windows 8.1. La conferinţa Build a fost demonstrată aplicaţia PowerPoint cu opţiunile disponibile, controlul via telefon şi layoutul de ecrane tactile.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Rușii sunt „crăcănați”! / Exploziile de dimineață din Crimeea ar putea avea o importanță strategică majoră

2 ULTIMA ORĂ Rusia pregătește un atac masiv asupra Ucrainei din Belarus. Imaginile surprinse din satelit de pe aerodromul Zyabrivka

3 VIDEO Priviți, noi explozii în Crimeea!

4 „Mi-au măcelărit familia. Istoria se repetă pentru ultima oară”

5 BREAKING Ucrainenii au lovit o nouă bază aeriană rusească în Crimeea! / Ce avioane ar avea Rusia pe aerodrom