NASA - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Primăvara în sudul Atlanticului

NASA - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Primăvara în sudul Atlanticului

Această fotografie arată comunitățile de fitoplancton în sudul Oceanului Atlantic, între Insulele Falkland (la vest) și Insula Georgia de Sud (la est), unde în această perioadă a anului este primăvară.

Sursa foto: nasa.gov

Imaginea a fost surprinsă la 16 noiembrie 2015 de radiometrul pentru imagini în vizibil și infraroșu (Visible Infrared Imaging Radiometer Suite — VIIRS), instrument aflat la bordul Suomi National Polar-orbiting Partnership Satellite (Suomi NPP), un satelit meteorologic operat de NASA și NOAA (Administrația Națională a Statelor Unite pentru Ocean și Atmosferă).

Conform studiilor, procesul de formare a fitoplanctonului, care se află la baza lanțului trofic, începe la mijlocul iernii, când condițiile de mediu par să fie cele mai puțin prielnice.

Furtunile din timpul iernii au o importanță majoră pentru amestecarea apelor de adâncime care conțin numeroase substanțe nutritive. Abundența acestor substanțe nutritive duce la formarea fitoplanctonului în adâncuri, unde este la adăpost de prădători.

Odată cu venirea primăverii, fitoplanctonul începe să urce și apar astfel aceste veritabile explozii, vizibile din satelit, la suprafața mărilor și oceanelor.

AGERPRES/(AS — autor: Mariana Ionescu; editor: Mihaela Nicolaescu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ucrainenii și-au demonstrat din nou superioritatea, au găsit călcîiul lui Ahile al rușilor”

2 ULTIMA ORĂ S-a instalat panica? Rusia şi-a mutat avioanele şi elicopterele din Crimeea!

3 ULTIMA ORĂ Conducerea rusă a Crimeei a părăsit peninsula în urma unui apel venit de la Moscova

4 VIDEO Filmare intimă cu premierul Finlandei, Sanna Marin, apărută pe internet

5 A dat-o în penibil! Loredana Groza s-a fotoșopat până a devenit altcineva!