NASA - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII 'Răsărit de Terra' văzut de pe Lună

NASA - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII 'Răsărit de Terra' văzut de pe Lună

Agenția spațială americană (NASA) a publicat o fotografie a unui 'răsărit de Terra' văzut de pe Lună realizată la 12 octombrie de sonda LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter), în care Pământul apare într-o ipostază splendidă, amintind de o altă imagine celebră, intitulată 'Marmură albastră', obținută în urmă cu 43 de ani, de astronautul Harrison Schmitt în timpul misiunii Apollo 17. 

În noua imagine cu Planeta albastră apărând deasupra orizontului Lunar se distinge în centru continentul african, din care se remarcă în mod special galbenul nisipului din Deșertul Sahara, și se mai văd America de Sud și Peninsula Arabică, precum și oceanele Atlantic și Pacific.

Sonda spațială LRO a fost lansată la 18 iunie 2009 și a strâns informații deosebit de valoroase, mai ales despre Lună, cu ajutorul celor șapte puternice instrumente optice de la bordul său. LRO asistă zilnic și la 12 fenomene de 'răsărit de Pământ'.

Fotografia din 12 octombrie 2015 este rezultată din combinarea a 12 imagini captate de sondă printr-o cameră HD de luat vederi Narrow Angle Camera (NAC), care furnizează imagini alb-negru, și de o cameră de rezoluție mai mică, Wide Angle Camera (WAC), care dă imagini color.

Prima fotografie de la NASA a unui 'răsărit de Pământ' datează din 1966 și a fost efectuată de sonda Lunar Orbiter 1, dar cea mai cunoscută imagine de acest gen a fost obținută în ajunul Crăciunului din anul 1968, de membrii echipajului misiunii Apollo 8, reamintește agenția spațială americană pe pagina sa de internet.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Vor să facă și la CCR ce-au făcut la TVR? / Liviu Avram ridică preșul de pe un rahat vârât sub el de actuala Put…

2 Așa o fi?

3 Așa o fi? Sau a început procesul de demolare a soclului pe care stă „statuia” președintelui?

4 „Femeia fantastică”, actrița israeliană Gal Gadot, fost soldat, provoacă scandal

5 Fosta primăriță din Goteborg, al doilea cel mai mare oraș al Suediei, e acum șofer pe mașina de gunoi