NASA - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Vulcani din Kamchatka fotografiați de pe ISS

NASA - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Vulcani din Kamchatka fotografiați de pe ISS

Această fotografie, realizată de un astronaut din echipajul Stației Spațiale Internaționale (ISS), surprinde una dintre cele mai active zone vulcanice ale Terrei, Peninsula Kamchatka din extremul orient rus. Cei trei vulcani mari, vizibili în centrul fotografiei sunt Kliuchevskoi, Bezimianii și Ushkovski. Kliuchevskoi este cel mai activ dintre acești vulcani, datele geologice, istorice și observațiile indicând faptul că acest vulcan nu a avut perioade majore de liniște de la formarea sa în urmă cu 6.000 de ani și până în prezent.

În momentul realizării acestei fotografii, în luna mai a acestui an, se poate observa un nor de cenușă și aburi ce se extinde din vârful vulcanului Kliuchevskoi spre est-sud-est. Coastele vulcanului Kliuchevskoi sunt acoperite cu depozite de cenușă vulcanică întunecată la culoare, în contrast cu coastele acoperite de zăpadă ale mai liniștiților vulcani Bezimianii și Ushkovski.
Vedeți imaginea la o rezoluție mai mare pe site-ul NASA.

Peninsula Kamchatka este una dintre cele mai active regiuni vulcanice ale Terrei, cuprinzând peste 300 de vulcani identificați, dintre care 29 sunt considerați activi dar și numeroase izvoare termale și gheizere. În plus, abundența rocilor și sedimentelor vulcanice în această regiune atestă faptul că această peninsulă se află într-o zonă foarte activă din punct de vedere tectonic, rezultatul subducției plăcii Pacificului sub placa continentală Euroasiatică. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Dăncilă aruncă în aer PSD! Dezvăluiri fără perdea despre „păpușile” din fruntea partidului

2 „Și la vaccinare unii sunt mai cetățeni ca alții” / Laura Ștefan dezvăluire incredibilă care arată în ce căcat d…

3 SURSE Nicuşor Dan l-a dat afară din sala de şedinţe pe gândacul plantat de Firea, directorul economic al ALPAB…

4 Capra se crede crocodil / Olivia Steer îl ceartă pe Mircea Cărtărescu că nu știe să scrie!!! Răspunsul de mare b…

5 L-au prins? / Cumpănașu, cercetat pentru că agăța tinere de 14-15 ani