NASA/IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Ravene înghețate pe Câmpiile de Nord de pe Marte

Înghețul sezonier se manifestă la latitudini medii spre ridicate pe Marte, proces asemănător cu cel al depunerilor de zăpadă din timpul iernii de pe Pământ. Însă pe Marte zăpada este formată în principal din dioxid de carbon și nu din apă, ca pe Terra. Acest îngheț stă la originea unor fenomene petrecute la suprafața Planetei Roșii, cum ar fi fluxurile din ravene.

Această fotografie, realizată la 11 aprilie 2015 de către camera HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment) aflată pe sonda Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), aparținând NASA, prezintă înghețul în ravenele aflate într-un crater din Câmpiile de Nord. Înghețul evidențiază detaliile acestor ravene pentru că s-a depus în proporții diferite, în funcție de înclinația pantelor, de prezența sau absența umbrei, dar și în funcție de tipul de rocă de la sol. Aflorimentele de rocă sunt vizibil întunecate și umbrite în timp ce înghețul evidențiază nișele superioare și cele mai abrupte pante.

Majoritatea schimbărilor asociate ravenelor sunt observate în emisfera sudică a Planetei Roșii. Astfel de fenomene sunt prezente însă și în emisfera nordică, unde nu sunt atât de mulți versanți abrupți. Camera HiRISE monitorizează aceste ravene în căutarea schimbărilor și pentru ca oamenii de știință să analizeze efectele înghețului. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Asta e de DNA! Citiți de unde vine bogăția Liei Savonea! Ea e cea care l-a salvat pe Vântu!

2 VIDEO / Asta e MAFIE! Augustin Zegrean, avertisment GRAV: CCR s-ar putea să nu valideze alegerile prezidențiale!…

3 Pinochio s-a întors! Ponta a cerut 3 ministere la negocierile cu Orban! Cel mai important: Apărarea!

4 VIDEO Domeniul „Mama sunt eu” / Așa ne-a furat PSD, pe față, rânjind în batjocură!

5 S-o salte procurorii, că n-are imunitate! Dăncilă, denunțată de Dragnea pentru fraudă cu bani europeni! Acest …

recomandări

Te ia DNA: Laura Corina Georgescu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum se comportă noul iPhone 6s când e scăpat pe jos