NASA/IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Ravene înghețate pe Câmpiile de Nord de pe Marte

NASA/IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Ravene înghețate pe Câmpiile de Nord de pe Marte

Înghețul sezonier se manifestă la latitudini medii spre ridicate pe Marte, proces asemănător cu cel al depunerilor de zăpadă din timpul iernii de pe Pământ. Însă pe Marte zăpada este formată în principal din dioxid de carbon și nu din apă, ca pe Terra. Acest îngheț stă la originea unor fenomene petrecute la suprafața Planetei Roșii, cum ar fi fluxurile din ravene.

Această fotografie, realizată la 11 aprilie 2015 de către camera HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment) aflată pe sonda Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), aparținând NASA, prezintă înghețul în ravenele aflate într-un crater din Câmpiile de Nord. Înghețul evidențiază detaliile acestor ravene pentru că s-a depus în proporții diferite, în funcție de înclinația pantelor, de prezența sau absența umbrei, dar și în funcție de tipul de rocă de la sol. Aflorimentele de rocă sunt vizibil întunecate și umbrite în timp ce înghețul evidențiază nișele superioare și cele mai abrupte pante.

Majoritatea schimbărilor asociate ravenelor sunt observate în emisfera sudică a Planetei Roșii. Astfel de fenomene sunt prezente însă și în emisfera nordică, unde nu sunt atât de mulți versanți abrupți. Camera HiRISE monitorizează aceste ravene în căutarea schimbărilor și pentru ca oamenii de știință să analizeze efectele înghețului. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…