NASA/IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Ravene înghețate pe Câmpiile de Nord de pe Marte

NASA/IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Ravene înghețate pe Câmpiile de Nord de pe Marte

Înghețul sezonier se manifestă la latitudini medii spre ridicate pe Marte, proces asemănător cu cel al depunerilor de zăpadă din timpul iernii de pe Pământ. Însă pe Marte zăpada este formată în principal din dioxid de carbon și nu din apă, ca pe Terra. Acest îngheț stă la originea unor fenomene petrecute la suprafața Planetei Roșii, cum ar fi fluxurile din ravene.

Această fotografie, realizată la 11 aprilie 2015 de către camera HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment) aflată pe sonda Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), aparținând NASA, prezintă înghețul în ravenele aflate într-un crater din Câmpiile de Nord. Înghețul evidențiază detaliile acestor ravene pentru că s-a depus în proporții diferite, în funcție de înclinația pantelor, de prezența sau absența umbrei, dar și în funcție de tipul de rocă de la sol. Aflorimentele de rocă sunt vizibil întunecate și umbrite în timp ce înghețul evidențiază nișele superioare și cele mai abrupte pante.

Majoritatea schimbărilor asociate ravenelor sunt observate în emisfera sudică a Planetei Roșii. Astfel de fenomene sunt prezente însă și în emisfera nordică, unde nu sunt atât de mulți versanți abrupți. Camera HiRISE monitorizează aceste ravene în căutarea schimbărilor și pentru ca oamenii de știință să analizeze efectele înghețului. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Planeta Moldova / Poliţist fotografiat în timpul unui joc erotic: îmbrăcat în lenjerie de damă şi cu un morcov î…

2 O doctoriţă de la SMURD Iaşi a fost inclusă în „Atlasul Frumuseţii”. „Un pacient m-a întrebat dacă a murit şi …

3 Noi reguli la vânzarea sau închirierea locuinţelor. Ce obligaţii pot fi impuse proprietarilor

4 Robert Turcescu, care s-a deconspirat în direct că a fost ofițer acoperit, revine în presă

5 Cum a ajuns "doctorul în economie" Darius Vâlcov în fața judecătorilor. "Fără acest pas, nu se finalizează pro…