Noi imagini trimise de New Horizons de pe Pluto arată imense câmpii înghețate

Noi imagini trimise de New Horizons de pe Pluto arată imense câmpii înghețate

Agenția spațială americană NASA continuă să dezvăluie noi date și imagini de pe planeta pitică Pluto în urma survolului de marți al sondei New Horizons. După ce au descoperit munți înalți, oamenii de știință au primit acum fotografii cu imense câmpii înghețate. Noile date le permit să dea răspunsuri la unele întrebări, dar ridică în același timp multe altele, relatează AFP.

Sursa: nasa.gov

Dintre noile date publicate vineri, NASA și-a concentrat atenția pe o imensă câmpie înghețată situată în "Regiunea Tombaugh", numele dat vastei și celebrei deja zone în formă de inimă.

"Aceasta nu este o zonă ușor de decriptat", a declarat Jeffrey Moore, unul dintre oamenii de știință implicați în proiect. "Nu se văd cratere de impact recente și suprafața acestei zone este relativ recentă, de mai puțin de 100 milioane de ani. Probabil, ea încă este într-un proces geologic de modelare".

"Descoperirea acestei vaste câmpii destul de tinere, fără cratere de impact pe Pluto depășește toate așteptările noastre", a adăugat el.

Planeta pitică se află în Centura Kuiper, imensă acumulare de asteroizi, planetoizi și comete aflată dincolo de orbita lui Neptun, și, prin urmare, este în mod normal bombardată regulat de asteroizi. Astfel, oamenii de știință se așteptau să descopere foarte multe cratere de impact pe suprafața sa, ceea ce nu pare a fi cazul, având în vedere primele imagini primite, comentează AFP.

Echipa implicată în misiunea New Horizons a botezat această câmpie înghețată "Câmpia Sputnik", după primul satelit artificial trimis în spațiu de Uniunea Sovietică.

O altă descoperire este că atmosfera lui Pluto, formată în principal din nitrogen, scapă de pe planeta pitică, din cauza gravității sale reduse, într-un ritm destul de semnificativ "de aproximativ 500 de tone pe oră", potrivit lui Fran Bagenal, membră a echipei implicate în proiect. Aceasta speră să-și rafineze estimările și să înțeleagă mai bine acest proces după primirea de noi date trimise de sondă, care ar fi livrat până acum doar 2% din datele colectate la începutul săptămânii când New Horizons s-a aflat la cea mai mică distanță de Pluto.

AGERPRES/(AS — editor: Mariana Ionescu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /