Norvegia: Sabie viking cu o vechime de aproximativ 1.200 de ani, descoperită întâmplător de un excursionist

Norvegia: Sabie viking cu o vechime de aproximativ 1.200 de ani, descoperită întâmplător de un excursionist

Un excursionist a descoperit întâmplător în munții norvegieni o sabie viking cu o vechime de aproximativ 1.200 de ani, aflată într-o stare foarte bună de conservare, relatează AFP. Descoperită sub niște pietre într-o zonă din sudul Norvegiei, sabia ascuțită de fier, cu o lungime de aproximativ 80 de centimetri, datează "de la începutul epocii vikingilor, spre sfârșitul secolului al VIII-lea", a declarat joi Jostein Aksdal, arheolog în localitatea Bergen (vestul Norvegiei), unde arma va fi expusă în viitor.

"În acea epocă, toate săbiile aveau o mare valoare, deoarece armele erau rezervate persoanelor de rang înalt", a completat Aksdal pentru AFP. "Cei mai mulți vikingi trebuiau să se mulțumească cu un simplu cuțit sau cu un topor", a explicat el.

Arheologii nu au încă o ipoteză privind motivul pentru care arma a fost descoperită în plin munte, însă locul urmează să fie explorat în detaliu primăvara următoare, atunci când zăpada se va topi. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Încep să apară dezvăluirile „hard” despre „fratele” Tate în presa tabloidă britanică

2 Pesedistul Bădălău despre șefa CNI: Fă, mânca-mi-ai …(cuvânt obscen)…dacă nu te calc în picioare, dacă nu îmi dai sala de sport.”

3 Răsturnare de situație? / Fanii Craiovei au provocat întreruperea partidei cu Sepsi pentru a se răzbuna pe Mititelu jr

4 Cea mai tare imagine cu noul președinte al Cehiei!

5 Amantlâc cu iz de telenovelă / Oana Zăvoranu a chemat Poliția acasă, după ce a descoperit ce face Ashraf