O băutură gazoasă pe zi ar putea grăbi îmbătrânirea celulelor (studiu)

O băutură gazoasă pe zi ar putea grăbi îmbătrânirea celulelor (studiu)

Consumul zilnic de băuturi gazoase ar putea grăbi îmbătrânirea celulelor, arată un studiu realizat de cercetători americani și publicat în American Journal of Public Health. Oamenii de știință au studiat consumul de băuturi gazoase și îndulcite la peste 5.000 de adulți între 20 și 65 de ani.

Se știe că astfel de băuturi favorizează diabetul și obezitatea și, potrivit studiului american, ele ar accelera și îmbătrânirea celulelor. Cercetătorii au analizat consumul fiecăreia din cele 5.309 persoane și reacțiile băuturilor asupra ADN-ului și a globulelor albe. Rezultatul a fost că telomerii ('dopurile' de protecție ale ADN-ului de la extremitatea cromozomilor), considerați cheia opririi procesului de îmbătrânire, sunt mai scurți la consumatorii de băuturi gazoase, menționează lci.tf1.fr, care preia date din studiu.

Potrivit cercetătorilor, este suficientă o sticlă de 35 cl pentru a influența dezvoltarea celulelor. Există 'o legătură între consumul de băuturi gazoase și accelerarea îmbătrânirii celulelor, independent de creșterea în greutate', spune Elissa Epel, profesor la Universitatea California.

Accelerarea îmbătrânirii poate atinge în medie 4,6 ani. 'Dacă observăm că băuturile gazoase duc la scurtarea telomerilor la adulți, gândiți-vă la ce înseamnă acest lucru la copiii noștri', a mai spus Elissa Epel, citată de lci.tf1.fr.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cine minte? / Blandiana, acuzaţii grave la adresa lui Dinescu. Ce ar fi spus acesta despre tinerii morţi la Revo…

2 ULTIMA ORĂ Uragan DNA la 22 de instituții publice și 12 firme apropiate de Darius Vâlcov privind contractele d…

3 Ce face fosta soţie a lui Mihai Neşu, la șapte ani de la divorț

4 Uff, găina bătrână se screme să pară „bună”...

5 ULTIMA ORĂ Soția bărbatului care a omorât doi muncitori în Onești a fost reținută / În poșeta femeii au fost găs…