O cometă va trece duminică prin apropierea planetei Marte

O cometă va trece duminică prin apropierea planetei Marte

Astronomii au posibilitatea de a observa la sfârșitul acestei săptămâni un eveniment care se produce cu o frecvență de o dată la 1 milion de ani - o cometă de dimensiunile unui munte va trece duminică foarte aproape de planeta Marte, conform site-ului NASA.org.

Cometa, care se deplasează cu viteza de 56.327 m/s, se va apropia până la 140.000 de kilometri de Planeta Roșie.

Cele cinci sonde ale NASA aflate în misiuni de studiere a planetei Marte — trei sonde orbitale și două rovere robotizate — vor fi folosite pentru a observa trecerea cometei botezate "Siding Spring", cometă aflată la prima sa vizită cunoscută în interiorul sistemului solar. O sondă europeană și sonda indiană aflate pe orbita Planetei Roșii vor transmite de asemenea imagini ale acestei comete.

Protejate de atmosfera marțiană, roverele Opportunity și Curiosity ar putea ocupa cele mai bune locuri la acest spectacol astronomic, în condițiile în care sondele orbitale vor prelua date până la apropierea cometei, când vor fi deviate de cealaltă parte a Planetei Roșii pentru a fi la adăpost de particulele de rocă, gheață și praf cosmic din coada cometei.

"Sperăm să obținem primele imagini ale unei comete, realizate de pe o altă planetă", a comentat Kelly Fast, cercetător din cadrul NASA. "Ne pregătim pentru un set spectaculos de observații", o completează și Jim Green, șeful Departamentului de Științe Planetare din cadrul NASA.

Botezată după observatorul australian care a descoperit-o, în ianuarie 2013, Siding Spring se va apropia de Marte din spatele planetei și apoi va trece în fața acesteia în cursul zilei de duminică.

Cometa va putea fi văzută de pe Pământ, din emisfera sudică — Africa de Sud, Australia, Noua Zeelandă — cu ajutorul unui binoclu puternic sau a unui telescop pentru astronomii amatori.

Cometa, care are un nucleu cu diametrul estimat la cel puțin 804 metri, s-a desprins din Norul Oort, aflat la frontiera sistemului solar, dincolo de orbita celei mai îndepărtate planete față de Soare, Neptun. Acest obiect cosmic s-a format, probabil, la 1 milion — 2 milioane de ani după aprinderea Soarelui și nașterea sistemului solar, în urmă cu 4,6 miliarde de ani. Până în prezent cometa nu s-a aventurat atât de mult în interiorul sistemului solar, nedepășind probabil, orbitele giganților gazoși Jupiter, Saturn, Uranus sau Neptun.

Cometa se desprinde din Norul Oort și pornește spre interiorul sistemului solar o dată la cel puțin 1 milion de ani, conform calculelor astronomilor și va fi primul obiect din Norul Oort care va fi studiat în detaliu.

Pentru comparație, distanța la care va trece de planeta Marte, 140.000 de kilometri, reprezintă aproximativ o treime din distanța de la Pământ la Lună. Coada cometei Siding Spring ar putea să se întindă pe o distanță egală cu cea de la Pământ la Lună. Haloul gazos care înconjoară nucleul acestei comete ar putea să se extindă pe o distanță egală cu jumătatea celei de la Pământ la Lună.

Nicio cometă din istoria însemnărilor astronomice nu a trecut atât de aproape de Pământ cum va trece Siding Spring față de Marte.

Prin studierea compoziției și structurii cometei Siding Spring oamenii de știință doresc să afle mai multe despre modul în care s-au format planetele. Cercetătorii de la NASA sunt curioși și dacă apropierea de planeta Marte va produce schimbări asupra cometei.

Siding Spring ar urma să ajungă în apropierea Soarelui la șase zile după ce a trecut pe lângă Marte, va înconjura Soarele și va fi proiectată printr-un efect de praștie din nou spre marginea sistemului solar, urmând să revină abia peste alt milion de ani.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…