O femeie care a murit în timp ce năștea gemeni, descoperită într-un mormânt preistoric în Siberia

O echipă de arheologi și de paleoantropologi a anunțat descoperirea într-un mormânt preistoric din Siberia a unei tinere femei care a murit în timpul nașterii, împreună cu cei doi gemeni pe care urma să-i aducă pe lume, moarte produsă în urmă cu aproximativ 7.700 de ani, fiind cel mai vechi caz cunoscut de moarte în timpul nașterii și, totodată, cel mai vechi caz cunoscut de sarcină dublă, conform Live Science.

Mormântul în care au fost identificate rămășițele femeii și ale celor doi gemeni a fost descoperit încă din 1997, într-o necropolă preistorică din Irkuțk, o localitate aflată în apropierea vârfului sudic al lacului Baikal, în Rusia. Această necropolă a primit denumirea neoficială de "Lokomotiv" pentru că a fost descoperită la baza unui deal în timpul lucrărilor la linia ferată trans-siberiană, în 1897.

Locația necropolei este parțial acoperită de construcții, motiv pentru care arheologii nu au putut explora întregul ansamblu sepulcral. Până în prezent au fost recuperate 101 schelete ale membrilor unei comunități de vânători-culegători care au trăit în această regiune în urmă cu 7 — 8 milenii. Însăși descoperirea unei necropole atât de vechi este un lucru rar — de obicei comunitățile de vânători-culegători nu își îngropau morții la un loc, în cimitire. Arheologii au mai descoperit doar câteva astfel de necropole, din aceeași perioadă, în nord-estul Asiei. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Liviu Avram spune adevărul: Dragă bugetarule, tu te bucuri, dar salariul tău de azi îmi omoară mie pensia de m…

2 Liviu Avram / Când mai auziți vreun pesedist că îngână șlagărul „Noi am mărit salarii”, onorați-l cu un scuipat…

3 Vela, dormi? / Un pompier din București, cercetat disciplinar după ce l-a criticat pe Arafat pe Facebook: Stop s…

4 Firma de bodyguarzi a lui Sorin Ovidiu Bălan, vedetă a Antenei 3, țeapă de milioane de euro trasă statului rom…

5 Dezvălurile uluitoare ale polițistului care a salvat dosarul Caracal. Secretele „casei groazei” și ale cercetă…

recomandări

Te ia DNA: Marian Pirnea

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Coaste de miel cu mentă și chimion