O femeie care a murit în timp ce năștea gemeni, descoperită într-un mormânt preistoric în Siberia

O femeie care a murit în timp ce năștea gemeni, descoperită într-un mormânt preistoric în Siberia

O echipă de arheologi și de paleoantropologi a anunțat descoperirea într-un mormânt preistoric din Siberia a unei tinere femei care a murit în timpul nașterii, împreună cu cei doi gemeni pe care urma să-i aducă pe lume, moarte produsă în urmă cu aproximativ 7.700 de ani, fiind cel mai vechi caz cunoscut de moarte în timpul nașterii și, totodată, cel mai vechi caz cunoscut de sarcină dublă, conform Live Science.

Mormântul în care au fost identificate rămășițele femeii și ale celor doi gemeni a fost descoperit încă din 1997, într-o necropolă preistorică din Irkuțk, o localitate aflată în apropierea vârfului sudic al lacului Baikal, în Rusia. Această necropolă a primit denumirea neoficială de "Lokomotiv" pentru că a fost descoperită la baza unui deal în timpul lucrărilor la linia ferată trans-siberiană, în 1897.

Locația necropolei este parțial acoperită de construcții, motiv pentru care arheologii nu au putut explora întregul ansamblu sepulcral. Până în prezent au fost recuperate 101 schelete ale membrilor unei comunități de vânători-culegători care au trăit în această regiune în urmă cu 7 — 8 milenii. Însăși descoperirea unei necropole atât de vechi este un lucru rar — de obicei comunitățile de vânători-culegători nu își îngropau morții la un loc, în cimitire. Arheologii au mai descoperit doar câteva astfel de necropole, din aceeași perioadă, în nord-estul Asiei. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Îl ascultă cineva sau sunt amețiți de aromele ciolanului? / Rareș Bogdan, avertismente în rafală pentru miniștri…

2 Răsturnare de situație! Ce spune menajera lui Alex Bodi despre bătăile pe care Bianca Drăgușanu le-a încasat

3 Trimis la dezalcoolizare? / Maior va fi ambasadorul României la Aman, în Iordania

4 Așa o fi?

5 ULTIMA ORĂ Ionuț Nasleu, fostul șef al Piețelor din Timișoara, a fost reținut pe aeroportul Otopeni