O mare parte dintre galaxii își schimbă forma pe măsură ce îmbătrânesc

O mare parte dintre galaxii își schimbă forma pe măsură ce îmbătrânesc

Numeroase galaxii își schimbă forma în decursul existenței, având formă de disc în tinerețe și mai degrabă ovală atunci când îmbătrânesc, potrivit unei echipe internaționale de oameni de știință care a publicat un studiu în revista "Monthly Notices" a Royal Astronomical Society, informează AFP.

Observând cerul și întorcându-se înapoi în timp, o echipă de cercetători condusă de astronomi de la Universitatea din Cardiff care a folosit telescoapele Hubble și Herschel a stabilit că o mare parte a galaxiilor a suferit o "metamorfoză" majoră de la formarea lor, după Big Bang.

Pentru realizarea studiului, cercetătorii au făcut observații asupra formei actuale a circa 10.000 de galaxii și le-au clasificat în două grupe: galaxii spirale în formă de disc plat în rotație (cum este Calea Lactee) și galaxii eliptice în formă ovală, cu stele care vin și pleacă în mod haotic.

Datorită telescoapelor Hubble și Herschel, cercetătorii s-au întors înapoi în timp pentru a observa galaxiile așa cum au fost după Big Bang.

Ei au descoperit că 83% dintre stele au aparținut în tinerețea lor unei galaxii în formă de disc. Procentul scade la 49 la sută pentru epoca noastră.

"Până acum, am văzut cazuri particulare de transformare a galaxiilor spirale în galaxii eliptice", a explicat David Clements de la Colegiul Imperial din Londra și co-autor al studiului.

"Studiul arată că acest tip de transformare nu este excepțională, dar face parte din istoria normală a evoluției galaxiilor", a precizat sursa citată.

Două teorii aflate în opoziție una față de cealaltă încearcă să explice aceste transformări. Pentru unii oameni de știință, modificările sunt rezultatul fuziunii a două galaxii în formă de disc într-o singură galaxie ovală, fuziune violentă provocată de gravitație și care distruge cele două 'discuri', producând un imens carambol de stele.

Alți cercetători consideră că transformarea ar fi legată de un proces mai lin. Stelele captive într-un disc galactic s-ar deplasa treptat spre nucleul său, producând o rearanjare centrală a stelelor și modificând, puțin câte puțin, forma galaxiei.

"Acest studiu constituie un pas important spre înțelegerea evoluției galaxiilor. Folosind unele dintre cele mai avansate date și tehnici disponibile, vom începe în cele din urma să înțelegem procesele care au modelat universul nostru", a afirmat Matthew Allen, membru al echipei de la Universitatea din Cardiff, citat de AFP. AGERPRES 


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...