O vioară Stradivarius a fost regăsită la 35 de ani după dispariția sa

O vioară Stradivarius din secolul al XVIII-lea, dispărută în luna mai 1980, a fost restituită joi la New York fiicelor proprietarului, după ce a fost găsită, 35 ani mai târziu, într-un hotel din Manhattan, informează France Presse. Vioara 'Ames', fabricată în 1734 de celebrul lutier italian Antonio Stradivari și estimată la 5 milioane de dolari, potrivit procurorului din Manhattan, aparținea violonistului american de origine poloneză Roman Totenberg, care a murit în 2012.

Valorosul instrument a fost furat în mai 1980, împreună cu două arcușuri vechi după un concert susținut de Totenberg la Longy School of Music din Cambridge, în apropiere de Boston (nord-estul SUA).

La 26 iunie anul acesta, prețioasa vioară a reapărut într-un hotel din Manhattan unde fosta soție a unui muzician, și el decedat, s-a întâlnit cu un expert pentru a-i estima valoarea. Expertul a recunoscut vioara și a informat imediat poliția.

Proprietara sa a explicat că nu știa că vioara a fost furată și a acceptat să o restituie celor trei fete ale lui Roman Totenberg, copil minune de origine poloneză, care și-a făcut debutul solo la vârsta de 11 ani cu Filarmonica din Varșovia și a emigrat în Statele Unite în 1938. El a murit în 2012, la 101 ani.

Una dintre fiicele sale este o cunoscută jurnalistă la postul de radio american NPR, însărcinată să acopere domeniul justiție, în special activitatea Curții Supreme. Nina Totenberg a povestit cât de afectat a fost tatăl ei de pierderea, 'partenerului său muzical timp de 38 de ani'. Ea a spus că tatăl său a crezut întotdeauna că vioara i-a fost furată de un alt violonist, dar autoritățile nu au considerat necesar să ceară o percheziție la domiciliul suspectului.

Numele de "Ames" vine de violonistul George Ames, căruia i-a aparținut la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Dintre cele aproximativ 1.000 de instrumente realizate de Stradivarius, mai există circa 500 în întreaga lume. Cunoscute pentru calitatea lor, viorile sunt vândute uneori cu multe milioane de dolari. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Expert biolog de la Rutgers University subliniază că virusul ar putea să se fi scurs de la Institut…

2 VIDEO Priviți! Aceste specimene tocmai au intrat în țară! Ascultați ce spun!

3 VIDEO Primarul PSD al comunei tulcene Crişan a fost arestat preventiv după ce a fost prins în flagrant luând m…

4 VIDEO Imagini fără precedent pe timp de pace! Priviți imaginile cu căpitanul portavionului USS Theodore Roosev…

5 Profesorul Sarafoleanu / Marii noștri epidemiologi nu sunt puși unde trebuie. Aș vrea să-i văd în jurul președi…

recomandări

Te ia DNA: Mihali Gavril

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Avem apă pe Marte. Dar viață?