O vioară Stradivarius a fost regăsită la 35 de ani după dispariția sa

O vioară Stradivarius a fost regăsită la 35 de ani după dispariția sa

O vioară Stradivarius din secolul al XVIII-lea, dispărută în luna mai 1980, a fost restituită joi la New York fiicelor proprietarului, după ce a fost găsită, 35 ani mai târziu, într-un hotel din Manhattan, informează France Presse. Vioara 'Ames', fabricată în 1734 de celebrul lutier italian Antonio Stradivari și estimată la 5 milioane de dolari, potrivit procurorului din Manhattan, aparținea violonistului american de origine poloneză Roman Totenberg, care a murit în 2012.

Valorosul instrument a fost furat în mai 1980, împreună cu două arcușuri vechi după un concert susținut de Totenberg la Longy School of Music din Cambridge, în apropiere de Boston (nord-estul SUA).

La 26 iunie anul acesta, prețioasa vioară a reapărut într-un hotel din Manhattan unde fosta soție a unui muzician, și el decedat, s-a întâlnit cu un expert pentru a-i estima valoarea. Expertul a recunoscut vioara și a informat imediat poliția.

Proprietara sa a explicat că nu știa că vioara a fost furată și a acceptat să o restituie celor trei fete ale lui Roman Totenberg, copil minune de origine poloneză, care și-a făcut debutul solo la vârsta de 11 ani cu Filarmonica din Varșovia și a emigrat în Statele Unite în 1938. El a murit în 2012, la 101 ani.

Una dintre fiicele sale este o cunoscută jurnalistă la postul de radio american NPR, însărcinată să acopere domeniul justiție, în special activitatea Curții Supreme. Nina Totenberg a povestit cât de afectat a fost tatăl ei de pierderea, 'partenerului său muzical timp de 38 de ani'. Ea a spus că tatăl său a crezut întotdeauna că vioara i-a fost furată de un alt violonist, dar autoritățile nu au considerat necesar să ceară o percheziție la domiciliul suspectului.

Numele de "Ames" vine de violonistul George Ames, căruia i-a aparținut la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Dintre cele aproximativ 1.000 de instrumente realizate de Stradivarius, mai există circa 500 în întreaga lume. Cunoscute pentru calitatea lor, viorile sunt vândute uneori cu multe milioane de dolari. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Ea este „găuritoarea” de prezervative din Sibiu

2 „Multă șpagă, aroganță și salarii uriașe”

3 De citit!

4 Blinken a dat Moscovei un document scris care l-a înfuriat pe Lavrov

5 Studiu israelian / Mărimea contează mai mult decât am crede