Oamenii de știință au dezlegat misterul puternicului venin al șarpelui coral

O echipă internațională de cercetători a reușit după zece ani de studiu să dezlege misterul puternicului venin al șarpelui coral, ceea ce ar putea face lumină asupra unor boli precum epilepsia, schizofrenia și durerea cronică, informează marți AFP.

Acest venin rar conține o toxină care activează de o manieră permanentă o proteină-cheie a celulelor nervoase care provoacă victimelor crize mortale de epilepsie.

"Ceea ce am descoperit este prima toxină animală cunoscută, numită MmTX, de departe cea mai puternică, care țintește receptorii GABA", a declarat Frank Bosmans, profesor adjunct de neuro-fiziologie la facultatea de medicină de la Universitatea Johns Hopkins și unul din coautorii acestui studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Acești receptori sunt foarte importanți la mamifere deoarece joacă un rol cheie în comunicarea dintre celulele nervoase din creier și măduva spinării. Ei sunt ținta mai multor molecule farmacologice importante pentru ființa umană. La șoareci, MmTX a provocat o serie de relaxări și tetanizări ale mușchiului, similare epilepsiei, care nu au putut fi oprite.

"Medicamente anti-anxietate precum diazepamul sau xanaxul, un tranchilizant, țintesc și receptorii GABA(A), dar provoacă o relaxare și nu o criză de epilepsie pentru că se fixează în mod diferit", a precizat dr. Bosmans. El preconizează împreună cu echipa lui să utilizeze MmTX ca instrument pentru a înțelege mai bine cum funcționează receptorii GABA.

Având în vedere că aceste disfuncții ale receptorilor pot provoca epilepsie, schizofrenie și dureri cronice, cercetătorii speră ca lucrările lor viitoare să aducă noi elemente asupra acestor patologii. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 După ce citiți acest text să nu uitați că Institutul Cantacuzino a fost îngropat de Ponta

2 FOTO / VIDEO Priviți unde și-a izolat Pentagonul echipele de comandă pentru a monitoriza pandemia

3 VIDEO „Da, te poți infecta din aer, în anumite condiții. Masca: obligatorie. Trei scenarii pentru sfârșitul cr…

4 Ministrul Sănătăţii, mesaj dur: „Au venit de frică, dar bravează, au fugit de moarte, dar pot aduce moartea”. …

5 Tablou cu viruși punând la cale un nou atac asupra României

recomandări

Te ia DNA: Gabriel Oprea

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cascadorii halucinante pe skiuri