Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Oamenii moderni au ajuns în Asia cu mult înainte de a intra în Europa (studiu)

Descoperirea de dinți umani cu o vechime de cel puțin 80.000 de ani într-o peșteră din China ar putea însemna că Homo sapiens a părăsit Africa cu mii de ani mai devreme decât se credea anterior, potrivit unui studiu publicat în revista "Nature", citat de agenția DPA. O colecție de 47 de dinți examinați de cercetătorii de la University College London (UCL) și Institutul de paleontologie vertebrată și paleoantropologie din Beijing sugerează printre altele că oamenii moderni au migrat adânc în Asia cu mult înainte de a coloniza Europa.

Dinții au fost descoperiți într-un sistem de peșteri de calcar din județul Daoxian, provincia Hunan și au fost găsiți împreună cu alte rămășițe aparținând unor hiene, urși panda gigant și altor specii de animale.

"A fost foarte clar că aparțin lui Homo sapiens ... și sunt foarte asemănători cu cei ai populațiilor umane moderne", a declarat Maria Martinon-Torres de la UCL, descriind dinții după ce i-a vazut prima dată, estimând că au o vechime între 80.000-120.000 de ani.

Vârsta dinților nu a putut fi stabilită cu precizie, astfel încât au fost datați prin referința la depozitele de minerale din peștera în care au fost descoperiți și la rămășițele animale găsite la fața locului.

"Ipoteza clasică este că oamenii moderni au părăsit Africa cu numai 50.000 de ani în urmă", a spus specialista într-un interviu pentru website-ul nature.com, adăugând că acum pare că "au plecat mai devreme, răspândindu-se într-adevăr într-o zonă în care credeam că nu erau înainte".

"Studiul nostru arată că întreaga morfologie modernă era prezentă în sudul Chinei cu 30.000-70.000 de ani mai devreme decât în Levant și Europa", menționează textul apătut în revista 'Nature'.

Prevalența neanderthalienilor în Europa ar fi putut fi un motiv ca Homo sapiens să nu fi reușit să pătrundă mai departe pe continent.

"Poate că nu au intrat cu adevărat în Europa, deoarece neandertalienii au fost acolo ... și Europa era astfel un loc prea mic pentru amândoi", a spus Martinon-Torres, citată de DPA. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO N-au avut curaj! Kovesi a ieșit de la audieri! Declarații INCENDIARE despre Ghiță!

2 Gelu Diaconu, fostul șef al Fiscului: „Ca cetățen a cărui viață și carieră au fost distruse de DNA condusă de …

3 VIDEO Dragnea, atac josnic la un jurnalist ProTV! Dementule, de ce nu te internezi la Bălăceanca dacă tot ai o…

4 BRRR! Liviu Avram / Lipiți această poză de ceea ce se întâmplă cu Kovesi și veți înțelege multe! Detalii care d…

5 ULTIMA ORĂ Ministerul justiției a trimis la CSM proiectul de OUG privind desemnarea procurorului european din …

recomandări

Te ia DNA: ENESCU ION

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Faceți cunoștință cu Grumpy cat japoneză, care e chiar mai grumpy decât originala