Papa Francisc este "liber" să mestece sau nu frunze de coca în Bolivia (Vatican)

Papa Francisc nu a confirmat faptul că va mesteca frunze de coca pentru a combate răul de altitudine în etapa boliviană a apropiatei sale vizite în America Latina, dar 'este liber' să facă acest lucru, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, citat de AFP.

"Papa va face ce crede de cuviință. Mi se pare că este un obicei popular pentru remedierea răului de altitudine. El nici nu a confirmat, nici nu a negat că va recurge la această metodă atât de populară și de eficientă", a spus părintele Federico Lombardi, ca răspuns la o întrebare din timpul unei conferințe de presă în legătură cu prezentarea călătoriei.

Papa Francisc va fi în vizită în Ecuador, Bolivia și Paraguay în perioada 5-13 iulie, iar aeroportul din La Paz, capitala Boliviei, este situat la mai mult de 4.000 de metri în înălțime, scrie AFP.

"Este ca un 'maté' argentinian, care este în general acceptat să fie băut atunci când cineva i-l oferă pe Place Saint-Pierre. Este un obicei local, ca o apă aromatică. Știm cu toții ca Papei îi place să participe la obiceiurile locale", a mai spus oficialul Sfântului Scaun.

Ministrul bolivian al culturii, Machica Marko, a afirmat că Papa Francisc, care nu are decât un plămân fiind operat de tânăr, a cerut "în mod special" ca în timpul vizitei sale în Bolivia să poată mesteca frunze de coca în maniera tradițională a populațiilor indigene.

Papa Francisc a folosit, potrivit sursei citate, cuvântul 'acullicar' care înseamnă 'a mesteca' în limba spaniolă, mai degrabă decât a consuma infuzie de coca, așa cum fac turiștii pentru a combate răul de altitudine când stau în La Paz.

Frunza de coca, componenta principală a cocainei, este consumată în stare naturală și în anumite provincii din nordul Argentinei, țara natală a Papei Francisc, al cărui nume civil este Jorge Mario Bergoglio.

ONU a readmis Bolivia, în anul 2013, în Convenția din 1961 privind drogurile, prin includerea în textul său a mestecării frunzelor de coca, la un an după ce La Paz a denunțat această convenție care interzicea Boliviei una dintre practicile sale tradiționale.

Bolivia, care este al treilea producător mondial de coca și cocaină, după Columbia și Peru, are circa 25.300 de hectare de plantații de coca, potrivit cifrelor ONU, în timp ce o lege de 1980 nu autoriza plantații pe suprafețe mai mari 12.000 de hectare destinate utilizării legale a acestor frunze, informează AFP. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Incredibil, în spitalul unde-a fost directoare șpăgăreasa PSD medicii trag la sorți cine să trateze pacienți c…

2 VIDEO Priviți cum este onorat şeful diviziei antiterorism din Garda Civilă din Spania, mort la 48 de ani de co…

3 Medic român din Elveția: Este greu să te protejezi, indiferent de țara în care ești. În Geneva nu se mai găseș…

4 Adolescentă de 16 ani, cea mai tânără victimă ucisă de coronavirus în Franţa: Avea o tuse mică, iar primele do…

5 Regele Thailandei s-a izolat alături de 20 de femei, în Germania, unde a închiriat hotel întreg

recomandări

Te ia DNA: Sorin Oprescu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Un tip a creat ciocanul lui Thor cu electromagneţi şi amprentă