Papa Francisc este "liber" să mestece sau nu frunze de coca în Bolivia (Vatican)

Papa Francisc nu a confirmat faptul că va mesteca frunze de coca pentru a combate răul de altitudine în etapa boliviană a apropiatei sale vizite în America Latina, dar 'este liber' să facă acest lucru, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, citat de AFP.

"Papa va face ce crede de cuviință. Mi se pare că este un obicei popular pentru remedierea răului de altitudine. El nici nu a confirmat, nici nu a negat că va recurge la această metodă atât de populară și de eficientă", a spus părintele Federico Lombardi, ca răspuns la o întrebare din timpul unei conferințe de presă în legătură cu prezentarea călătoriei.

Papa Francisc va fi în vizită în Ecuador, Bolivia și Paraguay în perioada 5-13 iulie, iar aeroportul din La Paz, capitala Boliviei, este situat la mai mult de 4.000 de metri în înălțime, scrie AFP.

"Este ca un 'maté' argentinian, care este în general acceptat să fie băut atunci când cineva i-l oferă pe Place Saint-Pierre. Este un obicei local, ca o apă aromatică. Știm cu toții ca Papei îi place să participe la obiceiurile locale", a mai spus oficialul Sfântului Scaun.

Ministrul bolivian al culturii, Machica Marko, a afirmat că Papa Francisc, care nu are decât un plămân fiind operat de tânăr, a cerut "în mod special" ca în timpul vizitei sale în Bolivia să poată mesteca frunze de coca în maniera tradițională a populațiilor indigene.

Papa Francisc a folosit, potrivit sursei citate, cuvântul 'acullicar' care înseamnă 'a mesteca' în limba spaniolă, mai degrabă decât a consuma infuzie de coca, așa cum fac turiștii pentru a combate răul de altitudine când stau în La Paz.

Frunza de coca, componenta principală a cocainei, este consumată în stare naturală și în anumite provincii din nordul Argentinei, țara natală a Papei Francisc, al cărui nume civil este Jorge Mario Bergoglio.

ONU a readmis Bolivia, în anul 2013, în Convenția din 1961 privind drogurile, prin includerea în textul său a mestecării frunzelor de coca, la un an după ce La Paz a denunțat această convenție care interzicea Boliviei una dintre practicile sale tradiționale.

Bolivia, care este al treilea producător mondial de coca și cocaină, după Columbia și Peru, are circa 25.300 de hectare de plantații de coca, potrivit cifrelor ONU, în timp ce o lege de 1980 nu autoriza plantații pe suprafețe mai mari 12.000 de hectare destinate utilizării legale a acestor frunze, informează AFP. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Între 2016 și 2019, Dragnea a primit cel puțin 10 milioane de euro, la sacoșă, de la un constructor

2 Cîțu a dat-o cu cracii-n sus pe Firea! Moldoveanca, isterică, anunță „cutremur politic”!

3 Monica Anisie își cere scuze după vizita din Ialomița: „Este regretabil că, pentru moment, nu am fost atentă l…

4 VICE / Securitatea națională, în pericol. Suspiciuni de acordare ilegală a cetățeniei române la Autoritatea Naț…

5 Mărturia terifiantă a fetei obligate să facă sex în trei cu primarul: „Nici nu vreau să îmi mai amintesc ce a …

recomandări

Te ia DNA: Dan Popa

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dacă vrei Jurassic Park în viața reală, mută-te în Australia