Peste 60% dintre jurnaliştii de investigaţii americani cred că autorităţile îi spionează

Aproximativ 64 la sută dintre jurnaliştii de investigaţii din Statele Unite consideră că administraţia Obama le-a spionat telefoanele, e-mailurile şi cercetările online, potrivit unui sondaj citat de Washington Examiner în ediţia electronică.

Conform sondajului realizat de institutul de cercetare Pew, la care au participat 454 de jurnalişti, 64 la sută dintre respondenţi consideră că "administraţia SUA a colectat probabil date" de la telefoanele şi e-mailurile lor, iar opt din zece cred că simplul fapt că sunt jurnalişti creşte şansele de a fi spionaţi de autorităţi.

Studiul a fost realizat după ce mai mulţi reporteri au acuzat autorităţile că i-au spionat şi în contextul în care Casa Albă încearcă să îi descopere pe cei care transmit informaţii confidenţiale presei.

Cu toate acestea, cei mai mulţi reporteri afirmă că vor continua să îşi facă treaba. "Doar 14 la sută susţin că în ultimele 12 luni, astfel de îngrijorări i-au determinat să nu continue un articol sau să nu mai folosească o anumită sursă sau chiar să renunţe definitiv la jurnalismul de investigaţie", precizează sondajul.

Temerile legate de spionaj i-au determinat însă pe aproximativ 50 la sută dintre jurnalişti să schimbe modul în care îşi fac treaba, găsind noi modalităţi de a colecta şi stoca informaţiile.

 


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți, cea care-i conduce pe „anticovizi” la ambasada Rusiei este țiitoarea lui Voican Voiculescu

2 Cică imaginile acestea ar fi de azi-noapte, din Senatul României

3 PSD stă pe o bombă care ticăie / Ultimele măsurători indică un uriaș val de indignare la adresa fostului PCR

4 Rareș Bogdan dă cu parul: PSD este inamicul nr.1 al României / Discriminăm 99% din populație pentru a proteja re…

5 Secretarul general al PNL Olt a ajuns la spital, cu mari probleme de respirație, la două zile după ce a refuza…