Poluarea aerului duce la nașterea unor bebeluși cu greutate mai mică (studiu)

Femeile însărcinate expuse la aer poluat în ultimele săptămâni de sarcină par a naște copii cu greutate mai mică, se arată într-un studiu publicat marți în revista americană Environmental Health Perspectives și preluat de AFP. Cercetătorii au studiat femei în ultima perioadă a sarcinii la Beijing, în vara lui 2008. În acest oraș deosebit de poluat, autoritățile chineze au făcut eforturi pentru scăderea poluării aerului cu ocazia Jocurilor Olimpice din 2008. Femeile care au născut în acea perioadă au adus pe lume bebeluși cu greutate mai mare decât cei născuți înainte sau după evenimentul sportiv, conform studiului menționat.

În cadrul cercetării au fost analizate datele privitoare la 83.672 nașteri la termen (37-42 de săptămâni de gestație în momentul nașterii), mamele locuind în patru districte urbane din Beijing. Cercetătorii au comparat greutatea copiilor născuți de mame însărcinate în opt luni în timpul Jocurilor Olimpice și Paralimpice din 2008 din capitala Chinei cu cea a bebelușilor aflați în același stadiu de sarcină în 2007 și 2009, când nivelurile de poluare în Beijing erau mai ridicate.

Ei au constatat că bebelușii născuți în 2008 cântăreau în medie cu 23 de grame mai mult decât cei care au venit pe lume în aceeași perioadă din 2007 și 2009.

Guvernul chinez a luat măsuri drastice pentru reducerea poluării la Beijing în timpul JO, limitând circulația mașinilor, închizând uzine sau suspendând proiecte de construcție. Măsurile, care au fost ulterior flexibilizate, au dus la scăderea semnificativă a concentrațiilor de particule fine și de gaze poluante timp de șase-șapte săptămâni (cât au durat JO).

Ultimele săptămâni de sarcină constituie o perioadă cheie pentru dezvoltarea fătului, îndeosebi pentru sistemele nervos central, cardiovascular și musculo-scheletic. Cercetarea sugerează faptul că poluarea ar putea avea un impact asupra acestei perioade de dezvoltare fetală. Potrivit cercetătorilor, nu este deocamdată clar mecanismul biologic prin care expunerea mamei la poluare determină o greutate mai mică la nou-născut. Ei menționează totuși câțiva factori care ar putea juca un rol în acest fenomen, printre care alterarea funcțiilor placentei și scăderea nutrienților pe care îi primește fetusul, lucru ce i-ar putea reduce creșterea.

Același grup de cercetători a efectuat un studiu asupra reducerii poluării în timpul JO de la Beijing și a efectelor benefice asupra sănătății cardiovasculare, publicat în Journal of the American medical Association (JAMA) în 2012. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Foarte util / Medic din prima linie în lupta cu COVID-19 despre „mitul tratamentelor minune” și fake-urile…

2 BREAKING Sorina Pintea a revenit asupra demisiei de la șefia Spitalului Județean din Baia Mare și a fost repus…

3 Începe să se-ntâmple ce-am văzut în filmele SF / Apare conceptul paşapoartelor COVID şi al paşapoartelor de vacc…

4 Mare grijă, urmează cele mai dure zile! Pericolul ca România să se transforme într-un focar uriaș n-a trecut!

5 Poluare masivă în București miercuri dimineață / Ard fecalele de la o fostă fermă de porci dintre Periș și Ostra…

recomandări

Te ia DNA: Valentin Constantin Bretfelean

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Caracatița asta evadează ca-n filme dintr-un borcan