Poziția șezând nu este nocivă pentru sănătate, ci lipsa activităților fizice (studiu)

Poziția șezând nu este nocivă pentru sănătate, ci lipsa activităților fizice (studiu)

A sta așezat mult timp nu afectează sănătatea cu condiția de a face și suficiente exerciții fizice, susține un studiu britanic publicat luni în revista 'International Journal of Epidemiology', informează agenția France Presse.

Condus de University of Exeter și University College London (UCL), acest studiu a urmărit peste 5.000 de persoane (3.720 de bărbați și 1.412 de femei) timp de 16 ani și a ajuns la concluzia că "a sta șezând, la domiciliu sau la locul de muncă, nu este asociat cu un risc crescut de mortalitate".

"Studiul nostru merge împotriva ideilor actuale cu privire la riscurile poziției șezând și arată că problema consta mai degrabă în lipsa de mișcare decât în timpul petrecut șezând", a declarat dr. Melvyn Hillsdon de la Universitatea din Exeter.

"Orice postură staționară în care consumul de energie este redus poate fi nociv pentru sănătate, fie în poziția șezând, fie stând în picioare", a continuat el.

"Descoperirile noastre sugerează că reducerea timpului petrecut șezând nu va fi probabil determinantă pentru speranța de viață și că încurajarea oamenilor să fie mai activi ar trebui să rămână o prioritate pentru sănătatea publică", a adăugat dr. Richard Pulsford de la universitatea din Exeter.

Studiul este în dezacord cu majoritatea literaturii de specialitate cu privire la această problemă, remarcă AFP. Astfel, potrivit unui alt studiu lansat la sfârșitul lunii iulie, în revista societății europene de cardiologie 'European Heart Journal', simplul fapt de a sta mai des în picioare în loc de a sta așezat ar fi suficient pentru a contribui la menținerea unei mai bune stări de sănătate, menționează AFP.

AGERPRES /(autor: Constanța Niță, editor: Codruț Bălu)


Citește și:

populare
astăzi

1 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

2 De citit analiza lui Adrian Năstase despre războiul din Ucraina

3 În ce circumstanțe a murit liderul interlop Costel Corduneanu

4 Surprinzător, unul dintre experții de top ai Chinei anunță înfrângerea Rusiei în Ucraina

5 VIDEO Filmare cu camarila lui Nicușor Dan, în frunte cu „bobinatorul” primarului, controversatul afacerist Matei Păun, în timp ce caută un sediu de ca…