PREMII NOBEL Isamu Akasaki, Hiroshi Amano și Shuji Nakamura împart Nobelul pentru Fizică

PREMII NOBEL Isamu Akasaki, Hiroshi Amano și Shuji Nakamura împart Nobelul pentru Fizică

Premiul Nobel pentru Fizică a fost împărțit de Isamu Akasaki, Hiroshi Amano și Shuji Nakamura pentru "invenția diodelor care emit lumină albastră", conform anunțului făcut marți la Stockholm de fizicianul Staffan Normark, secretar permanent al Academiei Regale de Științe din Suedia.

Fizicienii niponi Isamu Akasaki, 85 de ani, și Hiroshi Amano, 54 de ani, ambii de la Universitatea niponă Nagoya, precum și fizicianul american de origine niponă Shuji Nakamura, 60 de ani, de la Universitatea California din Santa Barbara, au inventat o nouă sursă de lumină ecologică și foarte eficientă din punct de vedere al consumului energetic — diodele care emit lumină albastră, cunoscute drept LED-uri (light-emitting diode).

Premiul Nobel pentru Fizică este însoțit de o recompensă financiară în valoare de 8 milioane de coroane suedeze, adică aproximativ 881.000 de euro, ce va fi împărțită între cei trei laureați.

Premiul pentru Fizică este cel de-al doilea anunțat după ce "sezonul" premiilor Nobel a început luni cu categoria rezervată Medicinei. Premiul Nobel pentru Chimie va fi anunțat miercuri, 8 octombrie.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Voi știți cine e marmota asta?

2 Sechestrată și umilită în casa unui judecător

3 VIDEO Interlopul Armin Bitzy i-a luat gâtul cămătarului Gabi „Șef" în fața unor copii care se jucau

4 Așa o fi?

5 Uite o chestie interesantă despre patronul Digi