Premiile Oscar: Lista celor nouă filme selecționate la categoria 'Cel mai bun film străin'

Premiile Oscar: Lista celor nouă filme selecționate la categoria 'Cel mai bun film străin'

Academia Americană de Film a comunicat vineri lista celor nouă lungmetraje selecționate pentru premiile Oscar la categoria 'Cel mai bun film străin', din care la 15 ianuarie 2015 se vor anunța cele cinci finaliste, transmit AFP și EFE. Câștigătorul se va afla la 22 februarie, în cursul galei celei de-a 87-a ediții a premiilor Oscar.

Lista cuprinde patru pelicule europene nominalizate deja pentru premiile Globul de Aur la categoria 'Cel mai bun film străin'. Este vorba despre 'Tangerines' (Estonia), regizat de Zara Urushadze, 'Snow Therapy/Force majeure' (Suedia), al lui Ruben Ostlund, 'Leviathan' (Rusia), cu regia semnată de Andrey Zvyagintsev, și 'Ida', producție Polonia-Danemarca, a regizorului polonez Pawel Pawlikowski.

'Ida' a câștigat în 17 decembrie Premiul LUX pentru cinema al Parlamentului European, după ce a fosta laureată la cinci categorii în cadrul celei de-a 27-a ediții a galei Premiilor Europene de Film (European Film Awards, EFA), desfășurată în 13 decembrie la Riga.

Lista pentru Oscar mai include 'Accused' (Olanda), de Paula van der Oest, 'Corn Island' (Georgia), a lui George Ovashvili) și 'Timbuktu' (Mauritania), în regia lui Abderrahmane Sissako.

Au fost alese și două creații din America de Sud, 'Relatos Salvajes' (Argentina), al regizorului Damián Szifrón, produs de Pedro Almodóvar, și 'Libertador' (Venezuela), regizat de Alberto Arvelo.

În competiția din acest an de la Oscar pentru 'Cel mai bun film străin' s-au înscris 83 de țări, cu câte o peliculă. Dintre acestea, un comitet format din mai multe sute de membri ai Academiei de Film a ales șase pelicule, la care s-au adăugat încă trei, selecționate de Comitetul executiv pentru premiul pentru 'Cel mai bun film străin'.

Cele cinci lungmetraje finaliste (nominalizate) vor fi desemnate prin vot de comitete speciale din New York, Los Angeles și Londra și se vor anunța la 15 ianuarie, la Los Angeles.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Recucerirea Insulei Șerpilor de către Rusia - consecințe majore pentru România care poate deveni furnizor energetic inclusiv pentru Europa de Est

2 Cum a devenit interlopul Calu proxenetul șef din Tenerife. O fostă membră PRM, colegă de dosar

3 Șansele tancurilor rusești în fața celebrelor blindate americane M1 Abrams, care ar putea ajunge în Ucraina

4 VIDEO O întreagă formație de atac a armatei ruse a fost distrusă după ce a intrat într-un câmp minat

5 Vlasov juca milioane euro din banii Camerei de Comerț la cazinou. Cămătarii îi „susțineau” pierderea