Preşedintele a promulgat modificarea Legii audiovizualului care permite demiterea preşedintelui CNA

Preşedintele a promulgat modificarea Legii audiovizualului care permite demiterea preşedintelui CNA

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat actul normativ de modificare a Legii audiovizualului care prevede posibilitatea demiterii preşedintelui Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) de către Parlament, odată cu respingerea raportului de activitate al instituţiei.

Preşedintele a promulgat modificarea Legii audiovizualului care permite demiterea preşedintelui CNA

Potrivit unui comunicat transmis marţi de Administraţia Prezidenţială, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 20 din Legea audiovizualului nr. 504/2002.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, în calitate de for legislativ decizional, pe 29 iunie, cu 117 voturi "pentru", după ce fusese respins de Camera Deputaţilor pe 6 mai.

Acest proiect de modificare a Legii audiovizualului a fost iniţiat de parlamentarul PSD Georgică Severin , preşedintele Comisiei pentru cultură şi media din Senat, şi de parlamentarul PNL Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor.

Proiectul a fost depus, pe 31 martie, la Biroul Permanent (BP) al Camerei Deputaţilor şi prevede modificarea articolului 20 din actuala Lege a audiovizualului, în sensul în care se introduc mai multe alineate: "Respingerea de către Parlament a raportului anual de activitate (al Consiliului Naţional al Audiovizualului, n.r.) atrage, de drept, demiterea din funcţie a preşedintelui Consiliului".

În această situaţie, "Parlamentul va numi un nou preşedinte al Consiliului, pentru restul de mandat al fostului preşedinte", iar "fostul preşedinte demis nu mai poate fi reales în funcţie până la expirarea mandatului".

Până la această modificare legislativă, Legea audiovizualului nu prevedea posibilitatea demiterii preşedintelui CNA, însă prevede că CNA trebuie să depună un raport anual de activitate şi execuţia bugetară. Acest raport trebuie depus la Parlament până la data de 15 aprilie a fiecărui an.

Apariţia acestui proiect de modificare a Legii audiovizualului a venit în contextul în care atât Georgică Severin, cât şi Gigel Ştirbu i-au cerut în mai multe rânduri, în ultimul an, demisia Laurei Georgescu, preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Totuşi, contactat pe 2 aprilie de MEDIAFAX, Georgică Severin a declarat că proiectul de modificare a Legii audiovizualului iniţiat de el alături de Gigel Ştirbu nu permite demiterea unui membru al CNA, ci doar schimbarea din funcţie a preşedintelui Consiliului.

"Raportul (de activitate al CNA, n.r.), având un caracter care priveşte în primul rând activitatea managerială la nivelul CNA sau şi acest lucru, este normal ca actul de control pe care Parlamentul îl exercită asupra CNA să capete un sens mai practic, fără să ne atingem de inamovibilitatea membrilor CNA. Nu putem compara situaţia de la TVR şi de la Radio (Radioul Public, n.r.), unde există Consilii de Administraţie, cu CNA, care este un organism de reglementare şi control pe baza directivei europene. În aceste condiţii, propunerea noastră a fost ca, în cazul în care raportul CNA este respins de Parlament, preşedintele în funcţie al CNA să îşi piardă funcţia de preşedinte, rămânând membru, şi să fie ales pe durata mandatului cât a mai rămas din mandatul preşedintelui un alt membru al CNA dintre ceilalţi membri, evident cu votul din Parlament, ca să respectăm toată procedura legală", a spus la momentul respectiv Georgică Severin.

Întrebat dacă a găsit această soluţie pentru eliminarea Laurei Georgescu de la conducerea CNA, Georgică Severin a negat.

"Este vorba de o iniţiativă care îşi propune să mărească responsabilitatea CNA în raport cu Parlamentul, pentru exercitarea controlului parlamentar. Fiind o instituţie în subordinea Parlamentului, este normal ca şi controlul parlamentar, cum este la alte instituţii, să aibă şi efecte, pentru că altfel un control care nu prevede niciun fel de sancţiune nu mai este un control de fapt", a mai spus Georgică Severin.

El a precizat că prin această iniţiativă legislativă se încearcă "responsabilizarea CNA" şi a preşedintelui Consiliului.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria