Rețeaua Facebook dezvăluie mai bine personalitatea unui utilizator decât o pot face apropiații (studiu)

Rețeaua Facebook dezvăluie mai bine personalitatea unui utilizator decât o pot face apropiații (studiu)

Rețeaua de socializare Facebook permite o mai bună sondare a personalității utilizatorilor decât o pot face prietenii și cunoscuții, se arată într-un studiu publicat luni în Statele Unite. În cadrul cercetării, un calculator a fost mai eficient în evidențierea personalității unei persoane decât colegii de muncă sau membrii familiei, pe baza like-urilor date de utilizator.

Cercetarea s-a bazat pe studii anterioare ale unor oameni de știință de la Cambridge, publicate în martie 2013, care arătau că o serie de aspecte psihologice și demografice pot fi dezvăluite cu mare exactitate analizând like-urile de pe Facebook.

Autorii noului studiu, cercetători de la Universitatea din Cambridge (Marea Britanie) și Stanford (California), au apelat la un eșantion de 86.220 de voluntari utilizatori de Facebook, care au completat un chestionar despre trăsături ale personalității lor și au permis accesul la like-urile personale.

Rezultatele prezintă situația în privința a cinci trăsături de caracter: deschiderea de spirit (curiozitate și imaginație), extraversiunea (tendința de a căuta compania celorlalți), conștiința (autodisciplina, respectarea obligațiilor), caracterul agreabil (tendința de a fi cooperant și participativ) și impulsivitatea (coleric, instabilitate emoțională).

Prin intermediul acestora, cercetătorii au putut cunoaște, pe baza like-urilor, trăsături ale personalității. Aprecierea artistului Salvador Dali sau a meditației dezvăluie, de exemplu, un mare spirit de deschidere.

Autorii au comparat rezultatele întrebând un prieten al fiecăruia din 17.622 de participanți și câte doi apropiați ai altor 14.410, iar concluzia a fost că programele informatice specializate sunt mai eficiente în dezvăluirea personalității unei persoane.

'Calculatoarele vor putea în viitor să ne determine trăsăturile psihologice și să reacționeze în funcție de acestea, lucru care ar trebui să deschidă calea dezvoltării mașinilor dotate cu inteligență socio-emoțională', arată Wu Youyou, cercetătoare la centrul de psihometrie a Universității Cambridge, unul din principalii autori ai studiului menționat.

Odată cu dezvoltarea acestor tehnologii, rezultatele acestor cercetări ar putea da naștere la îngrijorări în privința protejării vieții private, mai arată autorii. Însă 'capacitatea de a aprecia personalitatea este o componentă esențială a vieții în societate, fie că este vorba de decizii care se iau zilnic sau de unele cu bătaie lungă, precum căsătoria, angajarea la un loc de muncă sau alegerea ca președinte', afirmă David Stilwell, profesor la Universitatea Cambridge. 'Analizarea acestor rezultate poate fi foarte utilă pentru a ajuta oamenii să ia decizii', încheie el.

Studiul a fost publicat în Proceedings of National Academy of Sciences (PNAS).

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina