Roboții vor deveni în curând o prezență cotidiană, afirmă un expert

Roboții vor deveni în curând o prezență cotidiană, afirmă un expert

Roboții au început să iasă din fabrici pentru a pătrunde în case, hoteluri, restaurante și în alte spații ale vieții cotidiene, semnalează Rich Mahoney, director al programului de robotică din cadrul SRI International, unul dintre cele mai cunoscute centre de cercetări din Silicon Valley, relatează EFE.

'Ultima tendință este aceea că roboții ies din fabrici și începem să-i vedem prin case, companii, hoteluri', a declarat Mahoney, într-un interviu pentru agenția spaniolă de presă, la sediul SRI, în Menlo Park (California, SUA).

Peste circa cinci ani, va fi ceva obișnuit să vedem roboți servind mâncare sau băutură, precum și umanoizi care fac curat prin casă, golesc mari lăzi de gunoi sau joacă tenis cu proprietarul lor, a estimat expertul. 'Nu suntem prea departe de aceasta', a apreciat Mahoney, adăugând că laboratorul său are deviza 'robot bun'.

'Oamenii sunt îngrijorați de posibilitatea ca roboții să preia controlul asupra lumii sau să epuizeze locurile de muncă, dar eu cred că vor fi multe cazurile în care roboții vor veni și vor face lucruri bune', a mai spus inginerul, care conduce o echipă de 60 de persoane.

Mahoney a menționat cazul medicinei, domeniu în care roboții îi ajută deja pe chirurgi să opereze cu mai multă precizie.

'Dacă ne gândim cum era lumea acum o sută ani, ne dăm seama că era foarte diferită. Aproape că nu erau automobile, nici calculatoare, iar activitatea era în mod fundamental agricolă. Schimbarea a fost uriașă', a subliniat acesta.

SRI definitivează robotul 'Proxy', un umanoid care ar putea fi utilizat în operațiuni de salvare în caz de catastrofă, dar și în agricultură și în minerit, și pe care laboratorul din Menlo Park speră să-l scoată pe piață chiar în 2015.

'Este un umanoid care merge și a fost conceput pentru a fi excepțional de eficient', a afirmat Mahoney.

Robotul 'Proxy' va putea să culeagă fructe și legume și să realizeze numeroase activități în agricultură. Va putea, de asemenea, să înlăture dărâmături și să caute persoane dispărute în urma unei catastrofe.

'Imaginați-vă un robot care poate să intre într-o clădire cuprinsă de flăcări și să salveze vieți sau, în cazul unui dezastru ca la Fukushima, să intre în uzina nucleară și să închidă valve', a mai spus Mahoney.

Dezbaterea despre avantajele și dezavantajele progreselor roboticii s-a intensificat recent, după ce un robot a agățat un angajat dintr-o uzină Volkswagen din Germania și l-a trântit pe o placă de metal, provocându-i moartea. Potrivit fabricantului de mașini, se pare că incidentul s-a produs în urma unei erori umane. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...