Robotul-laborator Philae s-a "trezit" și a contactat Pământul

Robotul-laborator Philae s-a "trezit" și a contactat Pământul

Robotul Philae, aflat în "adormire" pe cometa 67P/ Ciuriumov-Gherasimenko de șapte luni, s-a "trezit" în noaptea de sâmbătă spre duminică, a declarat Jean-Yves Le Gall, președintele CNES, Agenția Spațială Franceză, citat de AFP.

"Am reușit să recuperăm semnale din partea sa timp de două minute, dar și 40 de secunde de date", a declarat el pentru AFP, confirmând o informație difuzată de RTL.

"Hello Pământ! Mă auzi?", a transmit pe Twitter robotul, prin intermediul Agenției Spațiale Europene (ESA).

"Trezirea" lui Philae, un robot-laborator echipat cu mai multe instrumente, a avut loc sâmbătă la 22:28, ora Europei (20:28 GMT), a indicat ESA.

Robotul Philae, care a călătorit circa zece ani la bordul sondei spațiale Rosetta, a asolizat în 12 noiembrie pe cometa Ciuriumov-Gherasimenko, aflată la peste 510 milioane de kilometri de Terra, acțiunea constituind o premieră. După două salturi, robotul a ajuns între două faleze, într-un loc slab luminat. Astfel bateriile sale solare nu s-au putut încărca, iar Philae s-a aflat în repaus din 15 noiembrie. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante