România, PRIMA ŢARĂ din lume la numărul de site-uri infectate de una dintre cele mai sofisticate operaţiuni de SPIONAJ cibernetic. Kaspersky: Două ministere din România au fost afectate

Operaţiunea de spionaj cibernetic Epic Turla a avut ca victime printre altele două ministere şi alte două instituţii guvernamentale din România, care se plasează pe primul loc în lume în ceea ce priveşte numărul de site-uri infectate în acest moment, potrivit Kaspersky Lab.

România, PRIMA ŢARĂ din lume la numărul de site-uri infectate de una dintre cele mai sofisticate operaţiuni de SPIONAJ cibernetic. Kaspersky: Două ministere din România au fost afectate (Imagine: Shutterstock)

"Turla, Snake sau Uroburos reprezintă una dintre cele mai sofisticate campanii de spionaj cibernetic active în prezent. În luna martie a acestui an, atunci când au fost publicate primele analize, era încă neclar cum anume erau infectate ţintele. Cele mai recente investigaţii ale Kaspersky Lab asupra noii operaţiuni denumite Epic sau Epiccosplay, au scos la iveală faptul că acest ultim proiect reprezintă o parte esenţială a mecanismului de infectare a victimelor", se arată într-un comunicat al producătorului de aplicaţii de securitate informatică Kaspersky Lab remis MEDIAFAX.

Proiectul "Epic" a fost utilizat în atacuri cibernetice începând cu 2012 şi a culminat în perioada ianuarie-februarie a acestui an.

Cel mai recent atac a fost detectat asupra unuia dintre utilizatorii Kaspersky Lab pe 5 august.

Victimele proiectului «Epic» aparţin următoarelor categorii: organizaţii guvernamentale (ministere ale afacerilor interne, economiei, afacerilor externe, servicii de informaţii şi securitate), ambasade, armată, organizaţii din domeniul cercetării şi al educaţiei, companii farmaceutice.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii (SRI), Sorin Sava, a declarat joi pentru MEDIAFAX că entităţi statale din România sunt vizate de un nou atac cibernetic de anvergură.

El a precizat că atacul are ca sursă grupări de criminalitate informatică, grupări extremist-teroriste şi chiar actori statali.

"Pot să vă confirm că vorbim despre un nou atac cibernetic de anvergură la adresa României, sunt vizate entităţi statale din România", a spus Sava.

Potrivit Kaspersky Lab, o mare parte din victime ale operaţiunii de spionaj cibernetic Epic Turla sunt localizate în Orientul Mijlociu şi în Europa.

"Cu toate acestea, numeroase alte victime provin din alte regiuni, cum ar fi Statele Unite sau Rusia. În total, experţii Kaspersky Lab au identificat câteva sute de adrese IP afectate la nivel global, distribuite în peste 45 de ţări", se mai spune în comunicatul producătorului de aplicaţii de securitate informatică.

Pe primul loc la număr de victime se situează Franţa, România aflându-se pe locul şapte, cu 15 adrese IP afectate.

Printre cele 15 victime identificate pe teritoriul României, se numără două ministere, două alte instituţii guvernamentale, companii private, precum şi utilizatori de internet rezidenţial sau mobil.

"România este, de asemenea, ţara cu cele mai multe site-uri infectate (şase) care susţin atacul Epic Turla în acest moment, aflându-se astfel pe primul loc în lume din perspectiva apetitului atacatorilor pentru noi victime. Sunt vizate ţinte care prezintă interes pentru atacatori, cum ar fi utilizatorii care accesează internetul de la adrese IP guvernamentale", se arată în comunicat.

Înfiinţat în urmă cu 17 ani, Kaspersky Lab este unul dintre cei mai mari producători mondiali de soluţii de securitate informatică.

Compania este prezentă în aproximativ 200 de ţări şi protejează peste 300 de milioane de utilizatori din întreaga lume.

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Eu rămân, Mafia va pleca! / Vela îl aduce pe Berbeceanu să-i țină spatele după ce a fost amenințat de…

2 Informație / 30 de filiale județene ale Pro România își negociază trecerea la PSD. Tudose: Ponta va rămâne de po…

3 Mafia din MAI, în corzi! Mesajul lui Traian Berbeceanu!

4 ALERTĂ / Firea a băgat Capitala României în faliment? STB a depus garanție la Fisc sediul și parcul de autobuze …

5 Când scapă statul român de porcii plantați de Dragnea în funcții cheie? Citiți și voi ce-a făcut ăsta!

recomandări

Te ia DNA: Baronul Salvador

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dacă vrei Jurassic Park în viața reală, mută-te în Australia