Sărutul, o practică care nu se regăsește în toate culturile lumii (studiu)

Sărutul, o practică care nu se regăsește în toate culturile lumii (studiu)

Cunoscut în culturile occidentale ca un puternic simbol al iubirii, sărutul languros nu face parte din ritualurile erotice al multor alte culturi ale lumii, conform unui studiu efectuat recent de cercetători de la Universitatea Indiana și publicat în revista 'American Anthropologist', citată de lyonne.fr.

Ca reacție la unele cercetări care avansau ideea că în 90% din culturile lumii se practică sărutul pe gură, o echipă de oameni de știință americani s-a ocupat de acest fenomen, studiindu-l și ajungând la concluzii diferite.

Echipa de cercetători a emis ipoteza că în unele culturi nu se practică săruturi romantice sau cu caracter sexual și că acest lucru ar fi o etalare a intimității. Oamenii de știință au fost surprinși să găsească această concepție în majoritatea culturilor, a declarat Justin Garcia de la Institutul Kinsey al Universității Indiana.

Profesorul Garcia a folosit metode standard de analiză interculturală care nu au fost luate în considerare în studiile anterioare, a subliniat omul de știință. Justin Garcia și echipa sa s-au concentrat pe 168 de culturi din întreaga lume pentru a evalua raporturile fiecăreia cu 'sărutul'.

Doar 46% dintre cele 168 de culturi studiate practică sărutul pe gură, scurt sau prelungit. "Acest aspect ne face să ne gândim cât de mult poate influența etnocentrismul nostru occidental felul în care gândim despre comportamentul uman", a spus dr. Garcia.

Studiul remarcă faptul că sărutul este mai răspândit în Orientul Mijlociu, unde 10 dintre culturile studiate de echipa de cercetători au considerat această practică drept normală.

Mai multe rezultate uimitoare au apărut din datele culese din America de Nord, unde doar 55% din culturile studiate găsesc normal un asemenea tip de efuziune, față de 70% în Europa și 73% în Asia.

În schimb, sărutul este absent în culturile studiate din America Centrala, Africa Sub-Sahariană, Noua Guinee și regiunea Amazonului, se menționează în acest studiu intitulat "Este sărutul romantic-sexual un adevăr aproape universal al omenirii ?".

Se pare că această problemă este legată de complexitatea socială, concluzia studiului fiind că, cu cât o societate este mai stratificată, cu atât mai mulți dintre membri săi sunt predispuși să se sărute.

Pe de altă parte, autorul studiului a precizat că nu știe de unde provine acest obicei, adăugând că cimpanzeii practică "sărutul franțuzesc", cu gura deschisă.

La om, sărutul este un mod de a capta informații despre partenerul sexual, prin schimbul de feromoni, a explicat Justin Garcia.

Dar motivul pentru care unele culturi au adoptat această practică rămâne necunoscut. Autorul studiului consideră că cercetările trebuie continuate pentru a înțelege acest fenomen, mai scrie lyonne.fr.  AGERPRES 


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”