Sauna, recomandată împotriva crizelor cardiace (studiu)

Sauna, recomandată împotriva crizelor cardiace (studiu)

Practicarea intensivă a saunei reduce riscul infarctului de miocard sau de insuficiență cardiacă - este concluzia unui studiu realizat în Finlanda, țară în care sauna este o adevărată instituție, scrie passionsante.be. Circa 2.500 de persoane cu vârste cuprinse între 42 și 60 de ani au fost observate aproximativ 20 de ani. Cele care au mers de două-trei ori pe săptămână la saună au prezentat un risc cu 22% mai mic să fie victime ale unor crize cardiace și cu 63% dacă au fost de patru-șapte ori pe săptămână. În privința insuficienței cardiace, riscul a scăzut cu 23% și, respectiv, 48%. Și durata joacă un rol important, gradul de protecție fiind proporțional cu timpul petrecut în saună (sub 10 minute ședința, între 10 și 20 de minute și mai mult).

Creșterea ritmului cardiac ar putea echivala cu cea înregistrată în cursul unei activități fizice de intensitate moderată, iar această activitate a inimii ar ajuta la înțelegerea beneficiilor saunei.

Autorii studiului iau în considerare și altă pistă, care nu o exclude pe prima: practicarea frecventă a saunei ar acționa ca un important mijloc de relaxare, contribuind la o mai bună gestionare a stresului, lucru care nu poate fi decât favorabil pentru sănătatea cardiacă.

Specialiștii amintesc totodată că, din cauza accelerării ritmului cardiac pe care îl provoacă, sauna trebuie abordată cu precauție de persoanele care au tulburări cardiovasculare. Nu este interzisă dacă problema este stabilizată și controlată, însă este necesar avizul medicului. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Doar o femeie putea să scrie acest articol despre Firea!

2 De citit! Așa ar trebui să gândească și să acționeze noua garnitură de primari!

3 Andi Moisescu, infectat cu coronavirus. Nevastă-sa, Olivia Steer, antivaccinistă convinsă, săptămâna trecută: …

4 Securitatea primise o informație care ar fi putut împiedica fuga Nadiei din țară, dar ofițerul la care a ajun…

5 Sondaj BCS