Semnificaţii istorice pentru data de 5 iunie

Semnificaţii istorice pentru data de 5 iunie

1871 - S-a născut, la Botoşani, Nicolae Iorga, istoric şi om politic de seamă. A fost prim-ministru al României în perioada aprilie 1931 - iunie 1932. (m. noiembrie 1940)

1779 - S-a născut Gheorghe Lazăr, pedagog, teolog şi inginer român, considerat întemeietorul învăţământului modern românesc (m. 1821)

1859 - S-a născut actorul Constantin I. Nottara. (roluri: Oedip din "Oedip Rege" de Sofocle, Don Salluste din "Ruy Blas" de Hugo, bătrânul medic din Medicul în dilemă de Shaw, Ştefan Tipătescu din "O scrisoare pierdută" şi Ion din "Năpasta" de Ion Luca Caragiale, Vlaicu din "Vlacicu Vodă" de Alexandru Davila, Ştefan cel Mare din "Apus de Soare" şi Tudose din "Hagi Tudose" de Delavrancea) (m. 17 octombrie 1935)


1883 - A fost dat în funcţiune primul tren Orient Express, care asigura legătura între Turcia şi Europa (Paris).


1900 - S-a născut Dennis Gabor, fizician britanic de origine maghiară, inventatorul fotografiei tridimensionale. Premiul Nobel pentru Fizică pe anul 1971. (m. 8 februarie 1979)


1928 - S-a născut regizorul de film Tony Richardson, reprezentant al curentului "Free Cinema" ("Priveşte înapoi cu mânie", "Tom Jones", "Fantoma de la operă") (m. noiembrie 1991)


1947 - A fost lansat Planul Marshall, de ajutor pentru ţările Europei Occidentale.


1975 - După prima dată de la războiul de şase zile se redeschide traficului international Canalul Suez, iar Egiptul preia controlul celor două maluri.


1994 - Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Bill Clinton, a semnat şi trimis Congresului american scrisoarea de recomandare pentru continuarea acordării şi în anul 1995 a clauzei naţiunii celei mai favorizate pentru România.


1997 - România a încheiat un Acord cadru de cooperare financiară cu Banca Europeană de Investiţii, fiind prima ţară din Europa Centrală şi de Est care a încheiat cu BEI un astfel de acord pentru perioada 1997-1999.


1997 - Republicanii din Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite ale Americii au susţinut necesitatea includerii în NATO, în primul val, a României şi a statelor baltice.


2000 - Miniştrii Mediului din Bulgaria, Republica Moldova, România şi Ucraina au semnat, la Bucureşti, Declaraţia privind crearea "Coridorului Verde al Dunării Inferioare", avînd ca scop coordonarea şi consultarea dintre cele patru ţări pentru protecţia şi refacerea cîmpiilor inundabile şi a zonelor umede de-a lungul fluviului.


2002 - România şi Germania au încheiat o convenţie pentru cooperarea în domeniul energiei.


2004 - A încetat din viaţă fostul preşedinte al SUA, Ronald Reagan (1981 - 1989), în urma unei pneumonii. Acesta suferea de ani de zile de boala Altzheimer (n. 6 februarie, 1911).


2007 - Miniştrii de Finanţe ai statelor member ale Uniunii Europene şi-au dat marţi acordul preliminar pentru intrarea în zona euro a Ciprului şi Maltei, la 1 ianuarie 2008


2007 - Preşedintele Traian Băsescu i-a decorat, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Palatul Cotroceni, pe regizorii Cristian Mungiu şi Cristian Nemescu, premiaţi la festivalul de film de la Cannes


2008 - Preşedinţia Uniunii Europene a fost de acord cu noile reguli de călătorie anunţate de Statele Unite, prin care cetăţenii europeni care zboară spre SUA sunt obligaţi să ofere date personale prin Internet în avans.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis