SEX SCANDAL/Cea mai așteptată carte a toamnei în Franța: Dezvăluiri despre controversata fotografă Irina Ionesco

SEX SCANDAL/Cea mai așteptată carte a toamnei în Franța: Dezvăluiri despre controversata fotografă Irina Ionesco

Victorie pentru editura Stock (grupul Hachette) şi pentru scriitorul Simon Liberati. Romancierul francez fusese dat în judecată de soacra sa, fotografa Irina Ionesco, care-l acuza de « atac la viaţa privată ». Liberati îşi va putea deci scoate pe piaţă miercuri al 5-lea roman intitulat Eva după numele soţiei sale, Eva Ionesco, transmite Radio France Internationale, citat de  Flux24.ro .

În romanul intitulat Eva Simon Liberati schiţează portretul soţiei sale, Eva Ionesco, fiica fotografei de origine română Irina Ionesco. Printre altele aflăm anecdote şi detalii despre viaţa sexuală şi consumul de droguri al soacrei sale, lucruri pe care evident respectiva nu le-a apreciat. Irina Ionesco a cerut deci ca respectivele pasaje, considerate nişte “atacuri la viaţa ei privată”, să fie scoase din cartea care iese pe piaţă pe 19 august. Avocaţii scriitorului şi ai editurii Stock au venit la tribunal cu argumentul că Irina Ionesco publicase deja acum zece ani un roman autobiografic din care se aflaseră mai toate detaliile vieţii sale private.

Curtea a dat aşadar dreptate romancierului iar artista-fotografă, azi în vârstă de 85 de ani, va trebui în plus să dea editurii şi cumnatului ei suma de trei mii de euro. Editura Stock poate de partea ei răsufla uşurată pentru că în cazul în care cartea ar fi fost interzisă operaţiunea ar fi fost complicată şi de faptul că 15 mii de exemplare sunt deja pe canalele de distribuţie. Printre primele critici la romanul Eva s-o amintim pe cea din Le Point. Revista franceză afirmă că « pe cât e de profund deranjant acest roman, pe atât îţi vine să-l devorezi ». De partea sa Inrockuptibles descrie Eva drept « unul dintre cele mai frumoase şi mai aşteptate romane de dragoste ale acestei toamne literare ».

Irina Ionesco, fotografă controversată şi devenită celebră mai ales pentru clişeele sale erotice, a făcut senzaţie la sfârşitul anilor ‘60, începutul anilor ‘70 când a publicat o serie de poze cu fiica ei, Eva, pe atunci în vârstă de 13 ani. Eva era adesea pusă în scenă goală şi de o manieră foarte erotică şi provocatoare, devenind un soi de copil-obiect. La doar 11 ani fetiţa apărea astfel în pielea goală pe coperta celebrei reviste germane Der Spiegel, clişeu ce avea să provoace ulterior dezbateri aprige.

Aceea perioadă şi relaţie ambiguă trăită de mama cu fiica ei a fost ecranizată în 2011 în pelicula My little princess, film regizat de Eva Ionesco şi prezentat la festivalul de la Cannes. Rolul mamei, al Irinei deci, era jucat de celebra actriţă Isabelle Huppert.



Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...