Statuia țarului bulgar Samuel, obiect de vii polemici imediat după inaugurarea sa

Statuia țarului Samuel, conducător între 997 și 1014 al Primului Imperiu Bulgar, inaugurată luni la Sofia, este ținta mai multor glume și polemici din cauza ochilor săi care strălucesc puternic în întuneric, producând un efect ilar pentru unii sau horror pentru alții, scrie vineri agenția EFE.

Subiectul a devenit viral pe rețelele sociale și tot mai mulți bulgari merg la Sofia pentru a admira și a se fotografia cu statuia cu ochi scăpărători. Monumentul — dezvelit de președintele țării, Rosen Plevneliev — are o înălțime de șase metri și este dotat cu lămpi cu leduri instalate în ochii statuii de autorul operei, Alexander Haitov.

Nici primăria capitalei bulgare, nici fundația particulară 'Memoria bulgară', care a donat 50.000 de euro pentru realizarea proiectului, nu au fost informate anterior despre intenția sculptorului de a monta originalul sistem de iluminat. Prin urmare, Ministerul Culturii a constituit o comisie specială care trebuie să decidă viitorul privirii statuii.

Criticat de primărie, sculptorul Alexander Haitov și-a apărat creația. 'Este viziunea și concepția mea. Dacă publicului nu-i place acest efect, care nu s-a mai văzut nicăieri în lume, voi distruge ochii (statuii) eu însumi', a spus el într-o discuție telefonică cu un înalt funcționar municipal, înregistrată și difuzată apoi de postul Nova TV.

Haitov a explicat că privirea, care face obiectul controverselor, exprimă sentimentele pe care le-a avut țarul Samuel când și-a văzut soldații învinși, torturați și omorâți într-o bătălie contra Imperiului Bizantin. În timpul domniei acestui monarh, bulgarii au cucerit însemnate teritorii din Balcani care în prezent fac parte din Macedonia, Serbia, Croația, Albania și Grecia. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a mințit Dăncilă despre angajarea fiului și, mai ales, cum a băgat în față adopția, cu nemernicie tipic pe…

2 VIDEO Sondaj pe stradă în București. Iohannis are un scor zdrobitor. Pensionară: „Este rușinos să fie Dăncilă …

3 Fostul premier Tudose îndeamnă oamenii să voteze cu Iohannis! „Nu e vorba despre un vot cu inima, ci despre un…

4 Birchall a rămas cu colții înfipți în gâtlejul Proastei! Nou atac după minciunile sfruntate de marți

5 A murit Corina Untilă, unul dintre eroii veritabili din decembrie '89: „Am fost împuşcată de armata propriei m…

recomandări

Te ia DNA: Dan Popa

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Un tip a creat ciocanul lui Thor cu electromagneţi şi amprentă